Златото с нов 27-годишен максимум

410
Златото с нов 27-годишен максимум

Златото се повиши днес до нов 27-годишен максимум в резултат на продължаващата слабост на щатската валута спрямо останалите основни такива и повишението в цената на петрола до нова рекордна стойност.

Спот цената на благородния метал достигна най-висока стойност от 794.70 долара за тройунция, като впоследствие върна част от спечеленото и към момента се търгуват на нива от около 788 долара за тройунция.

За деня ценният метал се повиши с 2.95 долара, или 0.4%, като от началото на годината е добавил към стойността си 24% и се насочва към най-голямото си годишно повишение от 2002 година насам, коментират специалисти.

Поскъпването на златото обаче се използва от част от хедж-фондовете, за да намлят нетната си експозиция към метала.

До голяма степен повишението при суровината се предопределя от продължаващата слабост на долара спрямо останалите основни валути. Единната европейска валута се повиши до нов исторически максимум спрямо "зелените пари", като за пръв път в историята си моментно прекрачи психологическата граница от 1.44 долара за едно евро.

От друга страна цената на петрола също отбеляза рекордна стойност днес, поскъпвайки над границата от 93 долара за барел с доставка през декември.

Повишение днес отбелязаха и останалите метали, като до 8-месечен максимум поскъпна и цената на среброто. Суровината се повиши с 14.5 цента, или 1%, до ниво от 14.38 долара за тройунция, след като моментно достигна 14.4825 долара за тройунция, или най-високото му ниво от 27 февруари насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg