Листването на Romtelecom отложено за следващата година

637
Листването на Romtelecom отложено за следващата година

Румънското правителство планира да продаде миноритарен дял от най-големия телеком на борсата – Romtelecom, през следващата година, а не през тази, каквито бяха първоначалните планове.

Причина за отлагането на първичното публично предлагане е негативната конюнктура на финансовите пазари, вследствие на кризата, обхванала ипотечните пазари.

Министерството на съобщенията притежава дял от 46% във водещия румънски телеком, а мажоритарен собственик в компанията е гръцката телекомуникационна компания OTE.

По-рано през годината бе оповестено, че продажбата на част или целия пакет от 46% от румънската телекомуникационна компания Romtelecom ще зависи от пазарната конюнктура на международните пазари, както и от тази на румънската фондова борса.

Провеждането на първичното публично предлагане няма да зависи основно от избора на консултант по него.

Така се нарушава оптимистичният сценарии, че провеждането на така дългоочакваното и отлагано на няколко пъти IPO е възможно да се проведе през октомври-ноември тази година, ако оптимизмът на борсата се възвърне и се наблюдава значително подобрение в конюнктурата на световните финансови пазари.

Към настоящия момент е задействана процедура за избор на консултант по провеждането на първичното публично предлагане, който ще бъде избран до два месеца.

Мажоритарният собственик на компанията принципно подкрепя провеждането на първично публично предлагане и листването на компанията на борсата.

Все още интересът на инвеститорите към телекомуникационния сектор в Централна и Източна Европа е значителен, като от правителството на Румъния се надяват да бъде постигната една добра цена от продажбата на държавния дял.

Забавянето на приватизацията обаче може да изиграе лоша шега, на фона на нарастващата конкуренция в сектора и очакванията за влошаване на резултатите на компанията през настоящата година, коментират още пазарните наблюдатели.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg