Най-голямото оръжие: тежкият Густаф, роден от хитлеристки ум

4265
Най-голямото оръжие: тежкият Густаф, роден от хитлеристки ум

© Pixabay/Instagram

Хитлер със сигурност има някои "велики" идеи - от масовото убийство на евреито и завладяването на Европа, през възстановяването на Берлин и източването на Средиземно море.

Фюрерът и неговите генерали дори планират да построят най-големия хотел в света, но проектът трябва да бъде отменен, защото има по-неотложни въпроси на дневен ред, като например нахлуването във Франция.

През 30-те години на миналия век Франция създава система от масивни укрепления, наречена линията Мажино, която да защити страната от нахлуване от изток. Тези укрепления са едни от най-непревземаемите в този момент - с дълбоки подземни бункери, съвременни защитни кули, помещения за пехотинци, барикади, артилерийски и противотанкови оръдия и т.н.


Нищо, което немският Вермахт (въоръжените сухопътни, военноморски и военновъздушни сили на Нацистка Германия) има в арсенала си, не е в състояние да проникне зад тази страхотна защита. За да намери решение на този проблем, Хитлер се обръща към производителя на оръжие Krupp.

Най-далечните успешни изстрели на снайперистиТези 7 снайперисти успяват да поразят мишените си от доста дълго разстояние

 

Инженерът на компанията Ерих Мюлер изчислява, че пробиването на седем метра стоманобетон, или един метър от стоманена броня, е нужно оръжие с огромни размери. То тябва да има вътрешен диаметър от повече от 80 см и дължина повече от 30 метра, ако изстрелва боеприси с тегло 7 тона всеки от разстояние повече от 40 километра, извън обхвата на френската артилерия.

Самото оръжие би тежало над 1300 тона и трябва да бъде транспортирано на части от железница. Когато тези цифри са представени на Хитлер, той ги одобрява и конструирането на огромното оръжие започна през 1937 г.

За малко повече от две години то е готово. Лично Алфред Круп води фюрера на изпитателната площадка в началото на 1941 г., за да наблюдава тестовете. Той нарича огромния пистолет Schwerer Gustav, или "тежкия Густав", на баща му Густав Круп.

Schwerer Gustav е абсолютно чудовищно оръжие. Той е толкова голям и тежък, че не може да се движи. За тестовете е разглобен и натоварен в 25 товарни автомобила, които го транспортират до тестовата площадка, за да бъде сглобен на място - задача, която изисква 250 работници и отнема близо три дни.

За цялото време и пари, изразходвани за изграждането на оръжието, то върши малко работа на бойното поле и не прави абсолютно нищо срещу французите, за чието нападение първоначално е предвидено.

Германия вече е нахлула във Франция през 1940 г., преди оръжието да е готово, просто като заобикаля линията Мажино, което прави системата от сложни укрепления напълно безполезна. 

Вместо това Schwerer Gustav е разположен на източния фронт край Севастопол в Русия по време на обсадата през 1942 г. Четири хиляди мъже работят пет седмици, за да го подготвят за стрелба.

През следващите четири седмици той изстрелва 48 боеприпаса към отдалечени укрепления и унищожава склад за подводни боеприпаси, разположен на 30 метра дълбочина, с най-малко 10 метра бетонна защита.

След това оръжието е преместено близо до Ленинград, но атаката е отменена.

Krupp създават още едно оръжие със същите размери. То е наречено Дора, на съпругата на главния инженер на компанията.

Дора е позиционирана на запад от Сталинград в средата на август 1942 г., но бързо се оттегля през септември, за да избегне попадане в плен. Когато германците започват дългото си отстъпление към дома, те взимат Дора и Густав с тях. След поражението им през 1945 г. те ги взривяват, за да не попаднат в ръцете на враговете.

От гледна точка на калибъра им, Густав и Дора са надминати от само две други оръжия - от британския Mallet's Mortar (изработен през 1857 г.) и американския Little David (направен по време на Втората световна война), които са 914 мм.

Но само Густав участва в истински военни действия. Той и до днес остава най-голямото оръжие, използвано някога от армия - рекорд, който най-вероятно никога няма да бъде подобрен поради факта, че модерните ракети и прецизни бомбардировки правят необходимостта от подобни големи оръжия напълно безполезни.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg