Берлинският монетен двор пуска възпоменателна монета в чест на 70-годишнината на култовия уличен кулинарен специалитет наденица с горчица. Къривурстът, който представлява печена на скара наденица в пикантен сос, е създаден през 1949 г. от берлинчанката Херта Хойвер.

Градската легенда гласи, че Херта измислила рецептата на 4 септември 1949 г., докато се опитвала да привлече повече клиенти пред своята будка в Западен Берлин. За целта тя използвала две съставки, донесени от окупационните английски и американски войски в годините след Втората световна война - кетчуп и къри на прах.

Експериментът й се оказва изключително успешен, защото седем десетилетия по-късно къривурстът е една от емблемите на германската улична кухня. В днешно време германците и гостите на Берлин изяждат по 800 милиона наденички годишно.

Монетата, изработена от Staatliche Munze Berlin (Държавният монетен двор на Берлин), е от сребърен алуминий и изобразява създателката на легендарното ястия Херта Хойвер, застанала до две големи наденици, покрити с пикантен сос. В едната от тях е забодена дървена вилица.

Възпоменателната вурст монета се продава на цена от 13 евро. Първоначалният тираж е от 2500 броя.

В социалните мрежи обаче се появиха редица коментари, които критикуват естетическото оформление на монетата. Някои от тях дори я определят като "неописуемо грозна", а британският журналист Оливър Муди я нарича "най-грозното нещо в историята на нумизматиката".

Феновете на берлинските наденички пък са на мнение, че легендарното ястие никога не е блестяло с външния си вид, а по-скоро със своите вкусови качества.

За съжаление, оригиналната рецепта за къривурста няма как да бъде възстановена напълно, защото нейната създателка я взима със себе си в отвъдното. Херта Хойвер умира през 1999 г., но до края на живота си не споделя с никого точните съставки на култово ястие, дори и със съпруга си.

В най-силния си период през 60-те и 70-те години на миналия век нейното заведение дава работа на 19 души. За сметка на това днес по целия свят се приготвят най-различни нейни разновидности. В някои от елитните берлински ресторанти порция къривурст може да струва повече от номиналната стойност на възпоменателната монета, като често се сервира с чаша шампанско.