Пет сценария за света през 2050 г.

10771
Пет сценария за света през 2050 г.

Да доставяш пощата в глобални условия на парализиращ протекционизъм, енергиен недостиг или икономическа разруха може да е малко по-трудно от обикновеното.

За да се подготвят за тези и за други по-малко катастрофални условия, от Deutsche Post DHL са разработили пет сценария за това как би изглеждал светът през 2050 г.

Ето ги и тях:

Неконтролируеми икономики са довели света до ръба на разрухата

Забравете за устойчивото развитие. Светът безмилостно експлоатира своите ресурси и "се характеризира с необуздан материализъм и потребление."

След елиминирането на търговските пречки, търговията процъфтява, а икономическата мощ се е преместила в Азия, като развиващите се икономики изпреварват Запада.

Вследствие на това, енергийните ресурси са дори още по-оскъдни, енергийните цени са високи, а суровините струват скъпо. Да не говорим за климатичните промени и по-често случващите се природни бедствия, които нанасят вреди на доставките.

В свят без граници мегаефективността е в мегаградовете

С напредъка на глобализацията селските райони изостават, докато мегаградовете процъфтяват.

Нови транспортни решения са облекчили задръстванията, а световната транспортна мрежа е започнала търговия между мегаградовете, намалявайки ролята на държавите.

Заводи с нулеви емисии на вредни газове намаляват емисиите на въглерод, възпирайки климатичните промени.щ

Потребителските нагласи са се променили от купуване и собственост към наем, което е довело до "дематериализация на потреблението."

В свят с 3D принтери, животът по поръчка доминира

Потребителите създават, проектират и разработват техни собствени продукти, благодарение на нови производствени технологии като 3D принтери.

Регионалната търговия процъфтява, докато суровинните материали и данните все още се движат глобално.

Светът е осъзнал важността от рециклирането, но увеличението на персонализираните продукти е довело до ръст в потреблението на енергия и суровини, което води света към повишение на средните температури с 3.5 °C до края на века."

Икономически трудности са превърнали света в място на парализиращ протекционизъм

Страните подсилват границите си, налага сложни и дълги митнически процедури и засилват политиката на протекционизъм, световната търговия намалява, а технологичното развитие е в застой.

Ресурсите са оскъдни, което води до повече международни конфликти, свързани с техните находища. Не се полагат усилия в международен план за намаляването на ръста на температурата с 3.5 °C до 2100 г.

Регионализацията на веригите за доставки води до създаването на силни регионални доставчици и отлични връзки с правителството и публичната администрация.

Докато преминава към глобална устойчивост, светът разчита на местна адаптация

Евтино автоматизирано производство води до високи нива на потребление, но зачестилите природни бедствия разрушават тези крехки производствени системи и доставките на стоки.

Впоследствие се преминава към максимизирането на ефективността с цел намаляване на уязвимостта и засилване на устойчивостта.

"Излишните производствени системи и преминаването от глобални към регионални вериги на доставки позволяват на световната икономика по-добре да се справи с трудните времена."

Има търсене на услуги, свързани с предлагането на бързо възстановяване при бедствия, както и на услуги, свързани с поддръжката на местните технологии.

Снимки: Deutsche Post DHL

Следвай ни във Фейсбук

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

bai hoi
# 0
20:03 | 2 March 2012
haresvam komentara na kolegata predi men i go podkrepqm na 100% qvno imame edni isto4nici na info
посетител
# 1
18:03 | 2 March 2012
Няма книжни пари, а хората (тези, които са оцелили и все още са на Земята) живеят по-добре.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg