Спад на първичните публични предлагания в Русия и ОНД

1022
Спад на първичните публични предлагания в Русия и ОНД

Броят на първичните публични предлагания на акции на компании от Русия и страните от Общността на независимите държави (ОНД) бележи спад през първите три месеца на 2008 г., в сравнение със същия период на предходните години, показва проучване на PBN.

За разлика от четирите IPO-та, организирани през първите тримесечия на 2005 г. и 2006 г., и петте предлагания, осъществени през първите три месеца на 2007 г., през първата четвърт на 2008 г. е имало само две първични публични предлагания на акции, като и двете са се провели в самия край на периода.

В първата четвърт на 2006 г. компаниите от Русия и ОНД са набрали общо 1.353 млрд. долара от първични публични предлагания. За същия период на 2007 г. постъпленията са били в размер на 10.581 млрд. долара. Средствата, набрани от IPO-та през първата четвърт на 2008 г., възлизат на 566 млн. долара, което представлява спад с 95% на годишна база.

Първичните предлагания в глобален план са намалели, тъй като кредитната криза доведе до неблагоприятни пазарни условия за листвания, според PBN. Руските компании също така имаха опасения, че президентските избори в страната в началото на март ще засенчат евентуалните публични предлагания през първото тримесечие. Сега, след като новият президент е избран, перспективите за предстоящи IPO-та изглеждат добри.

Двете IPO-та, осъществени през първото тримесечие на тази година, са на руската TGK-7, която се занимава с производство на електричество, и на казахстанската нефтена и газова компания Zhaikmunai. TGK-7 е набрала 466 млн. долара от IPO-то си на Руската фондова борса, докато приходите на Zhaikmunai от първичното предлагане на акции на Лондонската фондова борса възлизат на 100 млн. долара.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg