Стартира търговията с акциите на Софарма Tрейдинг на БФБ

1016
Стартира търговията с акциите на Софарма Tрейдинг на БФБ

Днес стартира търговията с акциите на Софарма Tрейдинг АД () на Българска фондова борса. Първите сделки бяха сключени на средна цена от 5 лв., като до момента са прехвърлени общо 10 730 ценни книжа.

Основен акционер в дружеството е Софарма АД () с 92.82%, който чрез вторично предлагане на акции на БФБ планира да увеличи дела на свободно търгуемите акции на 15 на сто. Присвоеният борсов код на дружеството е SFTRD.

Основната дейност на „Софарма Tрейдинг” АД е свързана с Търговия на едро и дребно с лекарствени средства, санитарно-хигиенни материали, хранителни добавки и козметика - общо над 7 000 артикула.

Компанията има 100% национално покритие на дистрибуцията със седем Регионални Дистрибуционни Центъра. Доставки до 3 500 клиента - аптеки и 350 клиента - медицински заведения. „Софарма Трейдинг” АД предлага услуга “преддистрибуция” - складиране и логистично обслужване на фармацевтични продукти на български и чуждестранни компании.

През 2007 „Софарма Трейдинг” АД реализира 90% ръст на приходите от продажба на стоки, достигайки продажби 259 млн. лева. По този начин „Софарма Трейдинг” АД заема второ място по пазарен дял и за втора поредна година остава най-бързо развиващият се дистрибутор в сектора.

Пазарният дял на “Софарма Трейдинг” АД, според IMS Health за месец Декември 2007 годинат е 20.0% в стойност, за аптечен пазар – 18.83% и за болничен 26.51%.

За 2008 г. „Софарма Трейдинг” АД планира продажби на стока в размер на 317 млн. лева и нетна печалба от дейността в размер на 3 млн. лева.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg