Някои от най-модните храни, които се появяват всекидневно в Pinterest, може да ви помогнат да се храните по-добре през следващата година.

Вижте шест хранителни тенденции, които да следвате през идващите 12 месеца:

1. Енергийни купички

Купите са новите чинии. Всички видове творчески ястия се сервират в купа с различни прякори - протеинови паници, чаши с бульон , купи с киноа и други.

За обяд и вечеря ястията в паницата съчетават всички видове зеленчуци с пълнозърнести храни като киноа, кафяв ориз или юфка, както и източник на протеини, включително месо на скара, яйца, боб, ядки, сирене или тофу. Нарязано авокадо често завършва ястието.

На сутринта купичка с плодове, кисело мляко и пълнозърнести храни може да ви помогне да започнете успешно деня.

2. Зеленчуци на спирали

Днес има много домакински уреди, които ни помагат да трансформираме зеленчуците в тестени изделия, подобни на юфката и спагетите.

Тези богати на хранителни вещества макаронени-измамници са страхотен начин да се ядат повече зеленчуци - и, разбира се, те ви помагат да редуцирате калориите в ястието си.

Някои от най-добрите зеленчуци, които можете да превърнете в спирали, са моркови, ряпа, цвекло и тиквички. Те са страхотни със сос маринара или песто.

Хубавото на тази експлозивна тенденция е, че вече можете да намерите нарязаните по този начин зеленчуци както в ресторантите, така и в супермаркетите.

3. Древните зърна

В модата има едно ненарушимо правило – новото е добре забравено старо. Това важи и за хранителните тенденции.

Всички видове пълнозърнести храни с древни родословия днес влизат в менютата на ресторантите и са широко достъпни в супермаркетите.

Кралицата на 2015 г. беше киноа, но през следващите 12 месеца към върха ще се изстрелят други семена, като терт, просо, амарант, спелта, камут, фаро и други.

Те определено заслужават да влязат в купичките ви – богати са на фибри, протеини, витамини и други хранителни вещества. Освен това успешно могат да макаронените изделия или ориза в ястията, да бъдат добавени към салати и или приготвени като овесени ядки за закуска, гарнирани с плодове и ядки.

4. Варива

Боб, грах, леща и нахут – това са най-модерните храни за следващата година. ООН обяви 2016 за Международна година на варивата, което ще доведе до по-широка осведоменост за техните полезни свойства.

Една от най-полезните звезди в тази група е нахутът. Въпреки че той е по-популярен като основна съставка на хумуса, може да бъде включен в множество рецепти за салати и остовни ястия.

Тенденцията е нахутът да навлиза все повече в световната кухня, като изследвания показват, че той е увеличил присъствието си в менютата на ресторантите с 290% от 2005 г. насам.

5. Здравословни мазнини

Мазнините досега се ползваха с незаслужено лоша репутация. Днес обаче има научен консенсус, че видът на мазнините е много по-важен от количеството им.

Така че, вместо върху ниското съдържание на мазнини, днес фокусът е върху здравословните мазнини – ненаситените, които се намират в зехтина, мазните риби като сьомгата, в маслините, ядките и семената.

Може би най-големият победител по съдържание на полезни мазнини е авокадото. Днес то се консумира върху препечен хляб, често се поръсва с лют сос или е гарнитура за пържени или яйца на очи.

Комбинацията от авокадо и яйце е една от най-популярните тенденции за 2016 г. Други включват класическото гуакамоле в комбинация с печени картофи, суши с авокадо, хумус и други.

Популярните сладки предложения с авокадо са включват пудинги, шейкове, сладки, чийзкейк, сладолед и други сладкиши.

Вижте още: Тези мазни храни са полезни за холестерола

6. Ястия на растителна основа

Мега тенденцията за 2016 г. ще бъде прослава на зеленчуците. Това обаче не значи да се превърнем във вегани и да демонизираме месото.

Вместо това днес зеленчуците са централното ястие в чинията, а не просто гарнитура. Днес карфиолът се превръща в "пържоли", а гъбите заместват говеждото месо.

А някои от най-популярните зеленчуци на 20016 г. ще бъдат алабаш, пащърнак, цветни тиквички, моркови и водорасли.