Почитатели на въглехидратите, радвайте се. Хлябът, оризът и пастата се завръщат в менюто!

Ник Мичел, основател на международна фитнес компания, разби на пух и прах 10 популярни мита за отслабването. Той дори препоръчва консумацията на мазнини, тъй като са важни за енергийните нива и производството на хормони в тялото.

Мит 1: Една калория е една калория

Много хора смятат, че всички калории са еднакви, независимо дали са приети под формата на протеини, мазнини, въглехидрати или пък фибри. Но те не са. Струва си към понятието за калории да се добави и разбиране за качество и избор на храните.

Всички храни и макроелементи въздействат върху тялото по различен начин. Те се усвояват по различни метаболитни пътища. Хормоналният им ефект също трябва да се отбележи, но това не се прави в наши дни.

Един мит по-малко! Калориите от една пържола не са същите като от една ябълка.

Мит 2: Калориите нямат значение

Друг мит. Много хора смятат, че щом калориите идват от "чисти храни", обемът им няма значение. Да, кашуто е полезна ядка, но ако изядете цяла торба от тях, количеството калории, които сте приели, има значение!

Мит 3: Мазнините ни правят дебели

Този популярен мит се роди от факта, че мазнините съдържат 9 калории в грам. Протеините и въглехидратите съдържат, за сравнение, по 4 калории в грам.

Неумереното количество от който и да е продукт е нездравословно. Същото се отнася и за мазнините. Но разбирането, че консумацията на мазнини ни прави дебели, е невярно.

Мазнините са жизненоважни макроелементи. По време на диета за отслабване именно те редуцират глада и подобряват чувството за ситост.

Мит 4: Дяволът е във въглехидратите

Щом атаката падне от мазнините, тя минава устремително срещу въглехидратите. Последните са основен хранителен елемент за човека и това, което трябва да направим като хора, е да ги опознаем.

Една от ключовите ползи от въглехидратите е, че осигуряват на тялото огромно количество енергия, необходима за всеки, който активно спортува.

Правилото при въглехидратите гласи да се консумират в правилното количество и в правилното време.

Мит 5: Никакви въглехидрати след 18 часа

Друг много популярен мит. Скорошно проучване сочи, че горенето на мазнини в тялото е по-активно, когато ядем въглехидрати в по-късните часове на деня, а не за закуска.

За хората с проблеми в съня консумацията на въглехидрати на вечеря е добре дошла. Те оказват успокояващо действие и стимулират секрецията на серотонин - хормона на щастието.

Мит 6: Няма значение по кое време на деня ядете

Един от най-новите митове, свързан с храненето, гласи, че няма значение по кое време на деня ядете, щом сте приели нужното количество мазнини, въглехидрати, протеини, витамини и минерали.

Съществува обаче едно понятие "метаболитна гъвкавост". Това означава, че тялото ви ще използва точното гориво, когато му е необходимо.

Например, изборът ви на закуска ще програмира метаболизма ви за целия ден напред. Вие ще му дадете определено гориво и на базата на него метаболизмът ще работи през деня.

Мит 7: Консумацията на храна през 2-3 часа ще ускори метаболизма ви

Науката е доказала, че този начин на хранене не води до ускоряване на метаболитните процеси в тялото.

Честата консумация на храна, в малки порции, подобрява чувството за ситост и поддържа оптимално ниво на кръвната захар.

Мит 8: Течни диети

Да, мнозина отслабват доста, следвайки течни диети. Трябва обаче да имате предвид две неща, свързани с тях:

Първо, вие топите не само мазнини. С такъв тип диети губите и от мускулната си маса.

Второ, висок е рискът да се получи йо-йо ефект.

Мит 9: Вечно кардио

Според персоналния треньор не е вярно, че за да се изгарят мазнини, трябва постоянно да въртим педалите на колело или пък да тичаме на пътеката във фитнеса. Разбира се, този тип упражнения дават резултат, но има и обратен ефект.

Изтощението след такава тренировка или серия от тренировки се натрупва. Започвате да усещате психическа умора също така.

Вместо да се концентрираме само върху стабилна програма с физически тренировки, специалистът съветва да подберем и правилно менюто си.

Мит 10: Многото повторения са истината

Този мит е най-разпространен сред жените. За заблудата допринасят много женските списания.

Често ще прочетете как трябва да тренирате с леки тежестни, но да правите многоооо повторения. Така ще тонизирате мускулите, казват.

Това твърдение е напълно невярно. Няма такова понятие като "тонизиране" на мускулите. Последните или са големи, или са малки.

"Тонизираният" вид се постига по два начина: процент на мазнините в тялото и развитие на мускулите.