Как неврохирургът Санджай Гупта и кореспондент на CNN е винаги във форма, за да изпълнява ефективно налудничаво натоварения си график? Тайната се крие в храната и напитките, които приема.

Вижте съветите му:

1. Упражнения

Започвам повечето си дни, убеждавайки се да спра алармата, насрочена за 4:30 часа, за да мога да стана и да изтичам четири мили из кварлата. За мен е много важно да се упражнявам рано сутринта – преди да започна насрочените хирургични операции през деня и работата си във вечерното студио на CNN.

Разполагам с много малко свободно време. Но графикът не е единственото нещо, което управлявам. Планирам какво ще ям също така. Ако не съм внимателен по отношение на това, с което се храня, рискувам да остана без енергия или пък да съм в лоша форма.

Това е стратегията ми за оставане винаги на върха на менталните ми възможности всеки ден – от началото до края.

2. Ориз и вода

Мозъкът се състои от около 75% вода, но до момента на събуждането 7% вече ги няма. Представете си 8 часа без хидратиране. Винаги държа чаша с вода до леглото си или близо до кухненската мивка, за да ми напомня да направя първите глътки вода минути след събуждането.

Едно проучване установи, че сред жените в добро здраве съвсем леки отклонения от оптималното ниво на хидратация повлияват лошо концентрацията. Обмислете и добавянето на малко сок от лимон или лайм във водата. Цитрусовите плодове са идеални за поддържане на добра хидратация.

Вижте още: 4 храни, от които ще оглупееш

3. Задължително протеини

Някои фитнес треньори се заклеват в най-святото, че сутрин е добре да се започва с голяма порция въглехидрати. Но аз правя друго – приемам протеини, ям яйца. Освен че ме засищат за дълго време, те съдържат холин, хранителна съставка, която подобрява паметта.

4. Ядки

За обяд обичам да хапвам супа и салата, но също така държа под ръка достатъчно количество ядки, богати на витамин Е (като бадеми и фъстъци). Те предпазват мозъка от отслабване на паметта с напредването на възрастта. Освен това проучване сочи, че консумацията на ядки повишава нивата на серотонина.

5. Поглезете се

Вечер обичам да ям сьомга, тъй като съдържа високи нива на Омега-3 мастни киселини. Ако имате да вършите още нещо, преди да се отдадете на заслужена почивка, обмислете възможността да изпиете чаша червено вино.

Проучване сочи, че в него се съдържа ресвератрол – вещество, което повишава притока на кръв към мозъка и позволява да напрегнете умствения си капацитет още известно време.