Кои храни поевтиняха и поскъпнаха през 2014 г.
Картофите и захарта са най-поевтиняващите храни в страната през 2014 г., сочат изчисления на Profit.bg по данни от Държавната комисия за стокови борси и тържища.
Цената на картофите, по цени на едро, в края на годината е 0.48 лв./кг, което представлява понижение от близо 37% за година. Спадът при захарта е 31.76 на сто, а на вносните краставици и лука – съответно 27 и 26%.
Над 10% спад реализират и цените на пилешкия бут, сиренето с растителни добавки, олиото и трайния варено – пушен салам.
Каймата понижи цената си с 9 на сто, а оранжерийните краставици – с 8.26%. По цени на едро вече можем да купим и по-евтини кренвирши, колбаси, моркови, портокали, замразено пиле, вафли, фасул, кашкавал, брашно, пилешки гърди, сирене, чесън и ябълки.
Какво обаче поскъпна през 2014 г.?
Начело по ръст е зелето, което добави 116% към цената си до 0.78 лв./кг. Оранжерийните домати и оризът са останалите два хранителни продукта, добавили над 10% към цената си за 2014 г., до респективно 2.05 и 2.09 лв./кг.
По-скъпо спрямо края на 2013 г. се предлагат масло (ръст от близо 8%), банани и лимони, поскъпнали с около 5 на сто, както и леща, маргарин, мандарини и вносни домати.
Спадът на горивата през последните месеци се отрази при част от продуктите от началото на януари, но тяхното поевтиняване е в рамките на няколко стотинки.
По-евтини са вече краставиците, сирене, кашкавал, олио, кренвирши, банани и лимони. Цената на зелето в края на миналата седмица, по цени на едро, пък вече е 0.94 лв./кг, което прави нов ръст от 20 на сто спрямо последните дни на 2014 г.