Въпреки че повечето хора знаят, че хамбургерът е родом от Германия и че не италианците, а гърците са измислили пицата, има още няколко храни, чиито истории за произход са напълно грешни.

Ето шест от тях, за които сте се заблуждавали през целия си живот.

Курабийките с късметчета не са китайски

Според японски студент, който изследвал произхода им, курабийките с късметчета са старо японско творение.

Във фабрика близо до Киото вече три поколения се правят подобни курабии. Според собственика й, поставянето на късмети в тях е въпрос на десетилетна традиция.

Освен това тези „китайски“ курабийки с късмети не се предлагат в Китай.

Кетчупът е родом от Китай

Според изследвания по темата, думата "кетчуп" означава "сос от риба" в китайски диалект от провинция Фудзиен.

Използвана преди повече от 500 години, днес думата е "умряла", но TChUP продължава да означава "сос" в много китайски диалекти.

Освен това първата версия на кетчупа никога не е включвала домати. Той е представлявал силен сос, направен от "осолени и ферментирали аншоа", който китайските моряци въведели в други азиатски страни, като Малайзия и Индонезия, и в крайна сметка намерил своя път на запад.

Все пак добавянето на домати към кетчупа може да е американско изобретение. Първата известна публикувана рецепта за доматен кетчуп е написана от учен от Филаделфия през 1812 г.

Чуросът не е мексикански

Учените все още спорят дали испанските овчари, португалските моряци или пък китайци са изобретили чуроса, но са сигурни, че той не е дело на мексиканците.

Някои теории твърдят, че овчари измислени лакомството, когато открили, че лесно може да се направи в тиган над огън. Нарекли го чурос на специална порода овце, която произхожда от Иберийския полуостров.

Другата теория е, че португалските мореплаватели са открили подобни сладкиши в Китай и ги пренесли в страната си.

За онези, които се чудат: чуросът е тестена сладка закуска, която най-често се предлага като уличен деликатес.

Вижте още: Пет мита за пицата, на които всички вярват

Ябълковият пай не е американско изобретение

Очевидно е, че британците са тези, които са измислили тови вид сладка баница – първата рецепта за тиквен пай е открита в британски готварска книга от 1675 г.

Ябълковият пай се споменава за първи път в исторически документ, написан от британския поет Робърт Грийн.

Кроасаните не са френски

Въз основа на произношението на думата, лесно е да се предположи, че кроасанът произхожда от Франция. Но полумесецът от тесто за първи път е сервиран в Австрия през 17 век.

През 18 век кралица Мария-Антоанета въвежда лакомството във Франция, а през 20 век френските хлебари го превръщат в чудото, което познаваме днес.

Спагетите с кюфтенца не са италиански

Да, италианците наистина хапват спагети с кайма, но със сигурност не ги оформят като топки.

Когато италианските имигранти дошли в Америка в края на 1800 и началото на 1900-те години, те започнали да правят спагети с по-големи кюфтета и сос маринара.