4 неща, които не знаете за пържените картофки
Има ли някой, който не обича пържени картофи? Всяка година човечеството поглъща близо 2 млн. тона от тях.
Въпреки че пържени картофи се консумират по целия свят, всяка култура има своя предпочитана подправка, която добавя към ястието.
Американците ги потапят в кетчуп, британците ядат техните чипсове със сол и оцет, майонезата е популярен кулинарен съпровод на картофките в Белгия, а във Виетнам те се поднасят с масло и захар.
Без значение къде живеете, вие най-вероятно обичате картофки. Вижте какво не знаете за тях:
Ние пържихме картофи първи
Чували ли сте да наричат пържените картофки „френски“? Белгийците твърдят, че първи в света са пържили тънки картофени лентичкиq което пък предизвиква постоянни спорове с французите, които претендират за същото.
Смята се, че вкусното ястие може да е пренесено в Испания по древна рецепта от Колумбия.
Колко картофки продава McDonald’s?
Около седем на сто от картофите, произведени в САЩ, в крайна сметка, се продават от McDonald’s.
Те продават повече от ⅓ от всички пържени картофи, предлагани в американските ресторанти всяка година.
Вижте още: Това са най-вкусните храни в света
Първата рецепта за картофки
Най-старата рецепта за приготвяне на пържени картофки се споменава в дикенсовата „Повест за два града“.
Там именитият автор пише, че картофеният чипс е изпържен с няколко капки масло.
Американският президент, който обича картофки
Томас Джеферсън популяризира пържените картофки в Щатите, след като ги поднася на вечеря в Белия дом през 1802 г.
Той поискал от готвачите си "картофи, пържени по френския начин.“