Въгледобивната компания NWR планира най-голямото IPO в Чехия

800
Въгледобивната компания NWR планира най-голямото IPO в Чехия

Чешката въгледобивна компания New World Resources (NWR) обяви, че планира да предложи до една трета от акциите си в най-голямото първично публично предлагане на акции в Чехия, предава Reuters. IPO-то би могло да постави пазарна цена на компанията между 4.1 и 6.7 млрд. долара.

NWR обяви в четвъртък, че планира да предлoжи между 25 и 33% от акциите си, включително и значителна част от съществуващите.

Публичното предлагане ще бъде осъществено на фондовите борси в Лондон, Варшава и Прага през второто тримесечие на тази година.

"Всички добивни компании набират капитал в Лондон”, според финансовия директор на компанията Марек Желинек.

"NWR също така очаква сериозно търсене на акциите на чешкия капиталов пазар и на борсата във Варшава, тъй като имаме сериозни намерения за разширяване на дейността си в Полша и вярваме, че листването там ще помогне", добавя Желинек.

От NWR обаче отказват да обявят размера на средствата, които очакват да наберат от IPO-то.

Петр Новак от брокерската фирма Atlantik FT оценява компанията на 4.2 млрд. евро (6.66 млрд. долара), което би означавало, че стойността на предлагането може да достигне до 1.4 млрд.

"Акциите на NWR биха могли да привлекат инвеститорите поради нарастващите цени на въглищата на световните пазари. Търсенето на въглища е голямо, благодарение на разрастването на стоманената и металургичната индустрия", казва Новак.

Цените на коксовите въглища са се повишили с 61% през тази година, в сравнение с 2007 г., а тези на въглищата за парни котли са нараснали с 44%, според NWR. Компанията засега отчита по-високо приходи от очакваните през 2008 г., заявява съсобственикът и вицепрезидент на NWR Зденек Бакала.

Регистрираната в Холандия NWR е едноличният собственик на чешката OKD, която добива въглища в Източна Чехия. NWR планира да разработи и две мини в Полша, близо до границата, къдетo протичат операциите й в Чехия.

Компанията ще използва средствата от IPO-то, за да финансира експанзията и модернизацията на съществуващите си мини.

NWR отложи IPO-то си в края на миналата година поради волатилността на капиталовия пазар.

Организатори и поематели на предлагането са Morgan Stanley, Goldman Sachs и JP Morgan Cazenovе.

Приходите на NWR нарастват с 10.7% до 1.37 млрд. евро миналата година, докато печалбата скача с 94% до 196 млн. евро.

Най-големите клиенти на компанията включват Arcelor Mittal Steel, U.S. Steel, CEZ и големи промишлени компании от Централна Европа.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg