Вековна история и романтични легенди разказва този български нос

5207
Вековна история и романтични легенди разказва този български нос

© Pixabay/Instagram

Врязан два километра навътре в Черно море, един български нос разказва вековната история на страната, а романтични легенди се крият в тайнствените му пещери.

Столетия наред заливът на Калиакра предлага спокойно убежище за корабите, търсещи спасение от разбунтувалите се води на морето. Това е най-дългият нос на Балканския полуостров, сочат данните на статистиците.

Отвесните му скали се спускат на 70 метра, а в основата им се крият подводни пещери и арки, в които до 1981 г. живеят тюлени-монаси, които се водят за изчезнали у нас от 1997 г.

Районът на носа е една от първите защитени територии у нас и единствената, включваща и морска акватория. Тук се срещат около 400 вида растения и 310 вида птици, а във водите около Калиакра често могат да се видят делфини. 

 

Публикация, споделена от Milena Ignatova (@m_b_slavova) на


Две са най-популярните легенди за носа. Едната от тях разказва за 40 девойки, които - търсейки спасение от османците, завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето.

Една от тях се казва Калиакра, от където и носът е получил името си. Днес в началото му има паметник, наречен Портата на 40-те девици. 

30 бурета със злато лежат на дъното на Черно мореОт 161 години

Според втората, Свети Никола също бягал от турците. За да го спаси, Господ удължил земята под краката му и така се образувал носът. Той обаче бил заловен, а на носа е създаден параклис, който носи името му. 

 

Публикация, споделена от Дмитрий Макаров (@dmvimakarov) на


Калиакра обаче разказва не само легенди. Носът е населен още в древността от тракийското племе тиризи. Гърците пък го наричат "Красивия нос" заради невероятните гледки, които предлага.

През 14 век той е столица на Карвунското княжество на българските владетели Балик и Добротица. По онова време е влиятелен средновековен град, който сече собствени монети. 

Именно край Калиакра се е разразила и една от най-жестоките битки в Черно море. Тук се сблъскват руските и турските флотилии, а в резултат на победата на руснаците е сложен краят на Руско-турската война. 

 

Beautiful Cape Kaliakra #BlackSea #Kaliakra #CapeKaliakra #Bulgaria #EasternEurope #BestPlaces #travel #Fortress #Historic

Публикация, споделена от Laugh, Love And Live (@of1renton) на


Днес туристите могат да видят на носа останки от могъщия средновековен град. Посреща ги и част от крепостна стена, която се издига на фона на бурните води на морето в подножието й.

В две от пещерите на носа са разположени ресторант и музей, а през нощта над 100 цветни прожектора превръщат Калиакра в невероятна светлинна атракция. 

Той приютява още фар, радиолокационна и метеорологична станция. В единия му край пък се намира параклисът, издигнат в чест на Свети Никола.


Заради разположението си в сеизмична зона, непрестанно атакуван от бурните води на Черно море, нос Калиакра се променя всяка секунда. Суровата му красота и смайващите гледки, които предлага, никога не са едни и същи. 

 

Публикация, споделена от L. V. (@lkveli) наБългарският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg