Вековна история и романтични легенди разказва този български нос

4459
Вековна история и романтични легенди разказва този български нос

© Pixabay/Instagram

Врязан два километра навътре в Черно море, един български нос разказва вековната история на страната, а романтични легенди се крият в тайнствените му пещери.

Столетия наред заливът на Калиакра предлага спокойно убежище за корабите, търсещи спасение от разбунтувалите се води на морето. Това е най-дългият нос на Балканския полуостров, сочат данните на статистиците.

Отвесните му скали се спускат на 70 метра, а в основата им се крият подводни пещери и арки, в които до 1981 г. живеят тюлени-монаси, които се водят за изчезнали у нас от 1997 г.

Районът на носа е една от първите защитени територии у нас и единствената, включваща и морска акватория. Тук се срещат около 400 вида растения и 310 вида птици, а във водите около Калиакра често могат да се видят делфини. 

 

Публикация, споделена от Milena Ignatova (@m_b_slavova) на


Две са най-популярните легенди за носа. Едната от тях разказва за 40 девойки, които - търсейки спасение от османците, завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето.

Една от тях се казва Калиакра, от където и носът е получил името си. Днес в началото му има паметник, наречен Портата на 40-те девици. 

30 бурета със злато лежат на дъното на Черно мореОт 161 години

Според втората, Свети Никола също бягал от турците. За да го спаси, Господ удължил земята под краката му и така се образувал носът. Той обаче бил заловен, а на носа е създаден параклис, който носи името му. 

 

Публикация, споделена от Дмитрий Макаров (@dmvimakarov) на


Калиакра обаче разказва не само легенди. Носът е населен още в древността от тракийското племе тиризи. Гърците пък го наричат "Красивия нос" заради невероятните гледки, които предлага.

През 14 век той е столица на Карвунското княжество на българските владетели Балик и Добротица. По онова време е влиятелен средновековен град, който сече собствени монети. 

Именно край Калиакра се е разразила и една от най-жестоките битки в Черно море. Тук се сблъскват руските и турските флотилии, а в резултат на победата на руснаците е сложен краят на Руско-турската война. 

 

Beautiful Cape Kaliakra #BlackSea #Kaliakra #CapeKaliakra #Bulgaria #EasternEurope #BestPlaces #travel #Fortress #Historic

Публикация, споделена от Laugh, Love And Live (@of1renton) на


Днес туристите могат да видят на носа останки от могъщия средновековен град. Посреща ги и част от крепостна стена, която се издига на фона на бурните води на морето в подножието й.

В две от пещерите на носа са разположени ресторант и музей, а през нощта над 100 цветни прожектора превръщат Калиакра в невероятна светлинна атракция. 

Той приютява още фар, радиолокационна и метеорологична станция. В единия му край пък се намира параклисът, издигнат в чест на Свети Никола.


Заради разположението си в сеизмична зона, непрестанно атакуван от бурните води на Черно море, нос Калиакра се променя всяка секунда. Суровата му красота и смайващите гледки, които предлага, никога не са едни и същи. 

 

Публикация, споделена от L. V. (@lkveli) на


Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Едно от най-добрите депозитни предложение за парите ви

Депозитът „Всичко е точно“ е специално за вас