13 бармани от Пловдив мериха сили в турнир по наливане и сервиране на бира. Победителят има шанса да представи страната ни на международното състезание в Белгия, информира БНТ.

В наливането на бира има строги правила. Първо чашата се почиства с препарат, за което се използват специални четки, след това се изплаква и едва тогава кехлибарената течност може да се налива.

Трябва да бъде налята под ъгъл 45 градуса. На средата на наливането чашата се изправя, обяснява Гергана Георгиева, мениджър в заведение.

След това пяната се отрязва под същия ъгъл с нож като трябва да остане 3 сантиметра. Чашата отново се изплаква и чак тогава се сервира. Всеки може да разбере дали питието му е налято както трябва.

Наистина има клиенти, които ако не им е налята правилно бирата, си я връщат и искат отново да им бъде налята, споделят бармани.

Според миналогодишния победител в състезанието, Алексаднър Налджиев, за да наливаш добре бира, трябва и да си любител на това питие. За всичко става – за закуска, за обед, за вечеря… до такава степен ми е влязла под кожата тази бира, как да обясня, уникално нещо е – ама не всеки го разбира, споделя още носителят на приза.

Ако разбирате от бира, но тя ви е налята в чашата не по правилата, можете да направите рекламация. Няма гаранция обаче, че ще ви обърнат внимание. По-важното е, че идва лято, идва жега - затова наздраве!