Безмитните магазини готвят екшън план срещу кабинета

460
Безмитните магазини готвят екшън план срещу кабинета

Очакванията, че решението на управляващата коалиция да се закрият безмитните магазини и бензиностанции по сухопътните граници на България, ще срещне сериозна съпротива, се оправдаха. "Готови сме с екшън план за отпор на това намерение", обяви вчера шефът на Асоциацията на безмитните оператори Радостин Генов, пише в днешното си издание вестник „Сега“.

Планът включва сезиране на Еврокомисията за "политическите декрети" на българското правителство, както и съдебни искове срещу българската държава за сериозни обезщетения. Магазините могат да поискат държавата да им плати неустойките към чуждите доставчици, да поеме разходите за инвестициите, които са направили за преместването на изходящите трасета.

В момента част от обектите за безмитна търговия имат безсрочни лицензи. Друга част изобщо нямат лицензи, защото трябва да получат документа с преместването на обектите на изходящо трасе на границите. Въпреки че финансовият министър вече е разрешил преместването на всички, формално лицензи още не са издадени.

Според Радостин Генов зад операторите застават техните дистрибутори и производители, с които имат дългосрочни договори - например "Филип Морис". "Предплатили сме стока за 6-8 месеца. Чуждите ни партньори недоумяват как е възможно бизнес сектор в европейска държава да се закрие с политически декрет", коментира той. Причината за недоволството на големите цигарени фабрики е, че губят търговска ниша. "Сега" не можа да се свърже с дистрибуторите и производителите на цигари за потвърждение на тази информация.

"Води се война за контрол на югоизточната граница на ЕС, в която българските безмитни оператори са пречка за установяване на икономически и външнополитически интереси", патетично обобщи Генов в изявата си по Би Ти Ви вчера. И призова българските държавни мъже да защитят бизнеса на безмитните оператори.

Двама от участниците в сбирката в Хисаря - вицепремиерът Ивайло Калфин и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев, категорично разсяха вчера спекулациите, че в Хисаря не е вземано решение за закриване на безмитните магазини и бензиностанции.

"Има решение магазините да бъдат закрити, тъй като е очевидно, че всички опити и действия през последните години да се решат проблемите около тях - камери, строг контрол и т.н., не са дали резултат. Това продължава да е една от основните теми и в последния доклад на Европейската комисия, и в изказванията на чужди посланици, на американския посланик и т.н. В доклада на ЕК пише, че безмитните магазини по начина, по който работят, създават проблеми. Аз не виждам какви още мерки могат да се вземат", обясни Калфин пред Би Ти Ви. "Постъпленията в държавата от фирмите, които се занимават с безмитна търговия, са някъде над десетина милиона лева. Така че, ако трябва да избираме между този приход на държавата и отношенията ни с основните ни партньори, изборът е ясен", допълни той.

"Премиерът бе категоричен, че при всяко такова съмнение към нашата страна, ако този сектор е пренебрежимо малък за икономиката, тогава пристъпваме към директни действия. Няма никакво значение, че това са недоказани съмнения“, заяви и Йордан Цонев пред Нова телевизия. -“Ние искаме в отношенията си със Еврокомисията да бъдем чисти, ясни и категорични", бе категоричен той.

"Европейската комисия приветства премиера Сергей Станишев за изявлението му, че ще бъдат затворени безмитните магазини по българските граници", заяви вчера говорителят на комисията Марк Грей. "Това е един важен сигнал от страна на България за преодоляване на недостатъците, които бяха очертани в неотдавнашния доклад на ЕК", изтъкна той, цитиран от БТА.

Това е четвъртият опит от 1999 г. насам да се закрият безмитните магазини и бензиностанции. Досега всички усилия на различните правителства са завършвали с провал.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg