ЧЕЗ разду прогнозните сметки за ток в София

751
ЧЕЗ разду прогнозните сметки за ток в София

Прогнозните сметки за ток, които са получили много клиенти на ЧЕЗ в столицата след въвеждане на тримесечното отчитане, са стряскащо големи и често нямат нищо общо с действителността, оплакаха се читатели. Проверка на вестник “Сега” показа, че те са доста по-големи от реалните и това дава възможност на компанията да прибира авансово пари, които после ще върне без лихва.

Освен това ЧЕЗ е ощетила хората, които са се подвели от рекламите й за безплатна промяна на партидата, като автоматично ги е сложила в категорията "нови потребители" и им е изчислила гигантски прогнозни сметки.

Указанието на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) бе прогнозната сметка да се образува като средноаритметично за определени 9 месеца от настоящата и предишната година. Проверките, които вестникът успя да направи през сайта на компанията, където се пазят бележките от 2004 г. насам, показаха, че само с едно изключение те са надписани. Най-често са увеличавани с лев-два, но има и драстично по-високи суми.

Куриозен случай има в столичния жк "Дружба". Клиентка на енергото, която от години насам плаща по 12-18 лв. на месец, е получила прогнозна сметка от 169.69 лв. В действителност тя трябва да е 16.60 лв. Обяснението на ЧЕЗ е, че жената наскоро е променила името, на което се води партидата. Тя се е възползвала от широко разгласената кампания за безплатна промяна, за което иначе ЧЕЗ иска по 14.40 лв.

В резултат обаче енергото вече я счита за нов клиент, а за такива прогнозната сметка се образува по друго правило - взима се консумацията за 180 часа по дневната тарифа за цялата мощност на жилището, т.е. все едно, че всички възможни уреди в дома са работили 180 часа без прекъсване. В нейното положение са и всички, които са се подвели да си сменят партидата наскоро. От ЧЕЗ не дадоха вчера обяснение защо за нов клиент смятат абонат, чиито предишни сметки се знаят, съхраняват се и винаги могат да бъдат проверени.

"Не сме отбелязали оплаквания от прогнозните сметки, но всеки случай подлежи на отделна проверка, която можем да направим. В крайна сметка, на третия месец електромерът се засича и който е платил в повече, си получава парите обратно. Освен това няма никакъв проблем, ако някой счита прогнозната сметка за твърде висока, да му бъде коригирана", каза говорителят на "ЧЕЗ България" Ясен Гуев.

За целта обаче се пише молба, почва проверка, евентуално се прави корекция, а срокът за плащане тече.

От ДКЕВР обещаха да направят проверка на случаите. Ако тя установи масовост на грешките, глобата по закон може да е 1 млн. лв., но пари няма да се връщат, защото на практика те не са надвзети. Обект на спорове между комисията и енергото бе именно формулата, по която се изчисляват прогнозните сметки. В случай, че тя не се прилага правилно, компанията печели на законно основание милиони левове, защото има 1.9 млн. клиенти, с чиито пари разполага в продължение на 3 месеца.

Всеки абонат сам може да прецени доколко е ощетен от прогнозната сметка. Ако тя е за май и юни 2008 г., например, трябва да се вземе потреблението за февруари, март и април 2008 г., за февруари, март и април 2007 г. и за юли, август и септември 2007 г. и да се види колко е средноаритметичното, като получените кВтч се умножават по актуалната цена на тока.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg