Далавери тресат Студентски град в София

2512
Далавери тресат Студентски град в София

Далавери за стотици хиляди се въртят от години в Студентския град в София. Кварталът, който с течение на времето се превърна почти в широк център на столицата, отдавна е апетитна хапка за големите инвеститори.

Засиленото строителство, приобщаването на зелените площи в терените на новите кооперации и незспазването на законното разстояние от една сграда до друга са само част от далаверите, които се въртят от години в студентския кампус. Ръководството на общежитията на СУ „Св. Климент Охридски" припечелва доста добре от отдаване на стаи в блоковете под наем на частни лица и неучащи се. Освен това в много голяма част от общежитията има заведения, магазини и интернет зали, които ползват общите помещения.

Студенти от СУ разказаха, че в блок 42 освен кафене има кръчма с лятна градина и магазин. Не е ясно какъв наем плащат собствениците на тези заведения за ползването на помещенията, които по план са били предвидени за студентите.

„Ако си направите само една проста сметка, ще видите, че дневно само барчето в блока печели от кафе около 600 лева. Отделно там се продават алкохолни и безалкохолни напитки, бира, закуски вафли и т.н. Собственикът на кафенето сигурно печели около 50 000 лева месечно", обясняват студентите. Сред учащите се от години се говори, че част от печалбите на тези заведения отиват в джоба на ръководството на общежитията. По този начин собствениците си гарантират спокойствие за години напред. Почти никой от учащите се не дръзва да застане с името си, когато разказва за засечените нарушения, които всеки ден се извършват пред очите им от страх, че могат да се лишат от стаите си.

Друга голяма далавера в Студентския град е отдаването на стаи в общежитията на хотелски начала. По време на кандидатстудентската кампания почти няма свободни стаи. Всички са заети предварително от бъдещи висшисти и родителите им. Плаща се по 12 лева за неучащ и 7,40 лева за учащ. През годината по устав в общежитията трябва да има 9 свободни легла за хотелско настаняване. Броят им обаче е в пъти по-голям.

По неофициални данни между 10 и 15 стаи в блок се пазят от домакинките празни по нареждане на ръководството. Това означава, че близо 100 свободни места, които могат да се отстъпват на студенти, се държат „настрана" за отдаване на хотелски начала.

Друга практика е да се плаща наем на домакинката на самия блок или на някой от шефовете, за да се ползва стаята. Това важи както за период от няколко дни, така и за няколко години. Механизъм за освобождаване на стаи е изгонването на обитателите им заради пропуснати срокове.
Студенти разказаха за 2 случая, при които момичета изтървали с 2 дни срока за пренастаняване. Едната студентка била изгонена от стаята є, а другата получила настанително писмо с удължен срок.

„Каква е причината да се постъпи по различен начин в идентични случаи, не ясно, но най-вероятно става дума за пари", коментират учащите.

Източник: в. Монитор

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Concepto - подходящата врата за всеки стил на обзавеждане у дома

Дървените интериорни врати Hörmann залагат на висококачествени...