Орязаха разходите с 450.5 млн. лв.

477
Орязаха разходите с 450.5 млн. лв.

С 5.15% бяха орязани разходите на министерствата и агенциите. С ПМС, прието на 11 август, парите на ведомствата се намаляват с общо 366 560 233 лв. Документът бе публикуван в петък в "Държавен вестник". В закона за бюджет 2009 разходите на централната администрация бяха определени на 7 109 536 000 лв., т.е. намалението е 5.15 на сто.

Отделно се спират 42 321 200 лв. трансфериот републиканския бюджет. Те са за парламента, висшите училища и БАН, Националния фонд към финансовото ведомство, който ще се раздели с 24.5 млн. лв. от първоначално планираните за него 385,8 млн. лв. Парите в него са за съфинансиране на проекти от програмите на ЕС.

Съкращават се и 41 650 000 лв. субсидиив транспорта - от тях 40 млн. лв. бяха планирани за ремонт на стари вагони за БДЖ и доставка на нови. Така общо се спестяват 450 531 433 лв.по трите направления.

Като буфер в бюджета още при гласуването му миналата година бе заложено, че до края на годината ведомствата ще харчат до 90% от парите си, а останалото - ако има изпълнение. Така с удържаните 10% досега и орязаните преди дни още 5% новият кабинет е заложил икономия на общо 15% от разходите в централната администрация. Рязането на пари в новото ПМС обаче не важи за всички. Нито лев не губят МВР(бюджет 1.03 млрд. лв.), Министерството на правосъдието (205 млн. лв.), комисията по сигурността на информацията (12 млн. лв.), СЕМ (1.9 млн. лв.), пътната агенция (313 млн. лв.).

Здраво е ударена ДАНС - на агенцията се орязват 13 млн. лв., което е близо 10% от парите й. При бюджет от 32 млн. лв. НСО ще се прости само с 2.6 млн. лв. от тях.

Жилнат е и парламентът - разходите му се свиват с 5.6 млн. лв., или над 9% от първоначалната 58.5 млн. лв. субсидия. Президентът ще получи 506 765 лв. по-малко от планираните в бюджета 7 154 000 лв.

Най-голяма е теслата за социалното министерство - то няма да получи 90 млн. лв. по бюджета си, който бе 1.1 млрд. лв. Следва военното ведомство, орязано с 65 млн. лв. при планирани 1.19 млрд. лв. Здраво го отнасят здравното министерство - при 644 млн. лв. бюджет му режат 43 млн. лв., и образователното, при което субсидията от 441 млн. лв. се намалява с 20 млн. лв. Финансовото министерство ще получи с 23 млн. лв. по-малко от заложените 354.4 млн. лв.

С над 12 млн. лв. ще бъдат намалени парите, предвидени за наука във висшите училища и Българската академия на науките (БАН).

Това е записано в постановлението на Министерския съвет (МС) за ограничаване на нелихвените разходи и трансферите по бюджет 2009, обнародвано в "Държавен вестник" в петък. С над 10.7 млн. лв. за наука ще бъдат ощетени университетите, което е средно около 2.5% от общите бюджети на всеки от тях. На БАН пък ще бъдат отнети 1.5 млн. лв. от парите за наука. Това е сравнително малко на фона на планирания бюджет от 95.77 млн. лв. за БАН.

Спирането не означавало, че сумите няма да бъдат изплатени никога. В постановлението се казва още, че "при наличие на икономии по бюджета на Министерството на образованието, младежта и науката могат да се предоставят допълнителни трансфери за университетите и за БАН като компенсация".

Съгласно наредбата за разходване на средствата за научна дейност във висшите училища субсидията всяка година трябва да им бъде превеждана на три вноски - авансово 50% през март, 20% през юли или август и 30% в края на годината. Въпреки отложените пари средствата за наука във висшите училища т.г. са с 80% повече от отпуснатите за 2008 г., уточниха от МОН.

Ректорите на големите университети обаче недоволстваха. "Логично е намаляването на парите и то ще се отрази на работата на университета. Лошото е, че продължава типично българската практика средствата да не отиват при модерно мислещите и можещи хора", каза вчера пред "Труд" ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев. Алма матер остава с над 980 хил. лв. по-малко за наука, УНСС - с над 405 хил. лв.

"Мисля, че е грешка да се къса точно от парите за наука във висшите училища. Но държавата явно има проблеми и ние трябва да сме солидарни", категоричен бе ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии проф. Стоян Денчев. Висшето училище ще трябва да се прости с над 59 хил. лв. за научна дейност.

"Орязването на бюджета ще се отрази на капиталовите разходи. Ще отложим всички видове ремонти за по-добри времена", коментира зам.-ректорът на Пловдивския университет доц. Запрян Козлуджов. Вузът остава с минус 400 хил. лв. Над 285 хил. лв. ще бъдат спрени за Великотърновския университет. Поради летните отпуски никой от ръководството на висшето училище не бе открит за коментар.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg