Пращат в прокуратурата 24 приватизационни сделки

517
Пращат в прокуратурата 24 приватизационни сделки

Агенцията за следприватизационен контрол е дала 24 приватизационни сделки на прокуратурата и ДАНС. Това е записано в отчета на ведомството за полугодието, внесен в края на миналата седмица в парламента. В повечето от проблемните приватизационни процедури имало подозрения за измами при плащанията с компенсаторки.

През първите 6 месеца на т. г. управляваната от Атанаска Бозова агенция е глобила с общо 60.8 млн. лв. неизрядни купувачи. В съда са предявени 35 нови иска за над 5 млн. лв.

Най-солидната санкция е за БТК заради неизпълнение на програмата за трудова заетост за 2006 и 2007 г. - общо 60.25 млн. лв. За част от неустойката - 22.5 млн. лв. (за нарушения от юни 2005 до юни 2006 г.), е заведен иск в арбитражния съд в Париж. Очаква се държавата да предяви и втора претенция за съкращенията в компанията през следващите две години.

Предстои и дело срещу купувача Вива венчърс, с което България ще настоява да получи 78 млн. евро по т. нар. клоу бек споразумение към приватизационния договор. Според текста му държавата трябва да получи 10% от приходите от бъдеща препродажба на телекома. Преди две години БТК бе спазарена с американския застраховател AIG.

Гигантът плати 1.08 млрд. евро за 65% от акциите. Дали сме документите на финансовото министерство и ги чакаме да заведат иска в Париж, обясни Руси Статков, член на надзора на АСК.

Купувачът на БМФ - Кей джи маритайм шипинг, е единствената фирма, която настоява за разсрочване на инвестициите, поети с приватизационния договор, става ясно от отчета. Собственикът на БМФ пое ангажимент да налее близо 780 млн. лв. до 2018 г. в него.

Източник: в. Труд

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg