С 30 % намаля производството на “зелена енергия” у нас

516
С 30 % намаля производството на “зелена енергия” у нас

С 30 процента е намаляло производството на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) през 2007 г. в сравнение с 2006 година. Това съобщи шефът на отдел "Прогнозиране, развитие и научно обслужване" в Националната електрическа компания Димчо Кънев на форум за инвестициите във вятърни и водноелектрически електроцентрали вчера.

Намалението се дължи на по-ниското производство на водноелектрическите централи, но страната има капацитет произвежданата от ВЕИ енергия да достигне необходимия предел до 2020 г., смята Кънев.

Той направи прогноза, че до 2020 г. у нас ще може да се произвеждат до 2000 мегавата от алтернативни енергийни източници - вятърни централи, ВЕЦ, фотосоларни и централи на биомаса, пише в. "Монитор".

Целта пред България е до 2010 г. да се достигнат 11 процента на електроенергията, произвеждана от възобновяеми източниция, припомни експертът от НЕК.

Вятърните централи у нас надуват цената на тока. Страната ни е задължена от ЕС да увеличи дела на електричеството от възобновяемите енергийни източници в общото производство. Причината е, че инвестициите в т. нар. зелена енергия излизат скъпо на обикновения потребител, сочат разчетите на НЕК. Сега компанията е задължена да изкупува мегават от вятъра за 170 лв. Токът от слънчевите лъчи, или т. нар. фотоволтаични батерии, е 720 лв. за мвтч. Така излиза, че колкото повече расте делът на възобновяемите енергийни източници, които ползват безплатни природни ресурси, толкова повече скача цената на тока. В момента екологичното електричество от вятъра у нас е около 8% от общото потребление.

Цената на тока от такива централи обаче ще поевтинее, след като изтече 12-годишният срок за преференциалните цени, на които НЕК трябва да изкупува енергията им, прогнозира Димчо Кънев. Той пресметна, че за изграждането на малка ВЕЦ с мощност от 10 мегавата са необходими не повече от 1 млн. лв. Тази инвестиция се изплаща за 8-10 г. След това на практика цялата печалба отива за собственика на такова съоръжение, добави Кънев.

България може да произвежда поне 5 хил. мвтч ток от перки. 3 хил. мвт от мощността може да са генератори на сушата, а 2 хил. - вятърни централи в морето на около 15 км навътре от брега, контрираха от Асоциацията на производителите на екологична енергия. Вярно е, че сега зеленият ток е скъп, но преференциалната цена е за 12 г. След това себестойността на 1 квтч електричество от вятъра ще е 0.1-0.2 евроцента, което е над 20 пъти по-малко от киловатчас, произведен от АЕЦ, твъдят от асоциацията.

От там добавиха, че със 100% годишно се увеличават инсталираните вятърни мощности в България през последните три години. През 2005 г. в страната са инсталирани вятърни генератори с обща мощност от 10 мегавата, през 2006 г. - още 22 мегавата, а през 2007 г. инсталираните мощности са 38 мегавата. От асоциацията прогнозираха, че до 2010 г. в страната ще работят перки с обща мощност от 150 - 200 мегавата.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg