Собственикът на веригата заведения "Хепи", която включва вече над 20 обекта, откри вчера японски ресторант. Най-новото заведение от портфолиото на "Хепи" се намира на последния етаж на столичния хотел "Хемус", пише днес вестник "Дневник".

Новият ресторант се казва "Саса" (SASA). В него ще се приготвят и сервират оригинални японски ястия, приготвени от майстор-готвач, съобщиха от компанията.

С отварянето на японски ресторант на практика компанията навлиза в нова пазарна ниша. До момента ресторантският бизнес на дружеството беше концентрирано в две ниши - ресторантите за бързо хранене и рибните ресторанти - "Капитан Кук" и "Тамбукту". Всички заведения на компанията в момента са обединени в общата верига - "Шеф'с груп" (Chef's Group).

"Въведохме японската храна в рибните си ресторанти преди четири години и това се оказа успешен експеримент", каза вчера Орлин Попов, който е президент на "Хепи" АД и акционер в компанията. Затова и дружеството е решило да отвори японски ресторант. "Японците са известни с грижата си към храната. Японската кухня има добро бъдеще в България, където здравословното хранене все повече ще се цени", каза още Попов.

До един месец веригата ресторанти ще включва още един обект, съобщи Попов. Компанията е станала собственик на ресторант "Карера", който се намира в "Лозенец". След обновяването заведението ще работи като традиционен италиански ресторант, съобщиха от компанията. През следващата година предстои броят на заведенията "Хепи" да се увеличи, след като компанията подписа договори за наем с някои от търговско-развлекателните центрове, които в момента се строят в страната.

Веригата "Хепи" е създадена през 1994 г. През 2004 г. компанията започна да развива дейност и в Испания и в момента в Барселона дружеството има три заведения. Последното от тях беше отворено в средата на тази година.

Орлин Попов има 13 на сто от акциите в "Хепи" АД, показва справка във фирмения регистър ДАКСИ. Други 13% са на "Севън холдинг", в които собственик пак е Попов. През миналата година акционер в компанията стана регистрираната в САЩ "Роуел", която в момента има 73 на сто от акциите, показва ДАКСИ. Попов е председател на контролния съвет на Съюза на инвеститорите в туризма.

Компанията "Хепи" е една от малкото български компании, които работят в ресторантския бизнес и разрастват мрежите си. Като нейни конкуренти биха могли да се определят вериги като пицариите "Уго", "Кривото", "Дон Домат" и "Дивака", които засега обаче се концентрират предимно в София.