Цяла Европа ни поставя под финансова карантина

432
Цяла Европа ни поставя под финансова карантина

Европейското икономическо пространство (ЕИП) се присъедини към санкциите на ЕС и също спря парите за България.

Финансовият механизъм на ЕИП е решил миналата сряда да замрази безвъзмездната си помощ за страната въз основа на въведената от ЕС наказателна мярка от 23 юли 2008 г., с която бе отнета акредитацията на разплащателните агенции към Министерството на финансите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Парите от ЕИП трябваше да минат през Централното звено за финансиране и договаряне, което е на подчинение на финансовия министър Пламен Орешарски. Правителството е било уведомено веднага за новата санкция, но е премълчалo.

В Европейското икономическо пространство влизат всичките 27 държави от ЕС плюс три от страните в Европейската зона за свободна търговия (ЕФТА) без Швейцария. Тези три страни са Норвегия, Исландия и Лихтенщайн, които са толкова богати, че нямат интерес да се присъединят към ЕС. Но те прилагат част от общата политика на съюза и допринасят финансово за нейното изпълнение. ЕИП е създадена на 1 януари 1994 г. След референдум Швейцария се отказа да се включи, но се ангажира също да участва в общите политики чрез финансов принос по двустранни споразумения с ЕС.

За периода 2004-2009 г. трите страни от ЕИП обещаха да дадат безвъзмездно 1.3 млрд. евро на новоприетите държави от петото разширяване на ЕС, за да подпомогнат тяхното социално изравняване със западноевропейските държави.

 Тъй като България влезе със закъснение в ЕС, за нея бяха отпуснати 21.5 млн. евро за периода от 1 януари 2007 до 30 април 2009 г. Тромавата ни администрация задвижи процедурата по усвояване на средствата едва тази година, като на 28 май министър Орешарски обяви края на набирането на проектни предложения.

 Техният брой бе 264 на обща стойност 190 млн. евро, което бе 10 пъти повече от общия бюджет на програмата. Последвалото пресяване одобри 40 проекта за 17.2 млн. евро плюс 21 резервни проекта.

Отделно ЕИП дава 2 млн. евро на неправителствени организации, които няма да бъдат засегнати от замразяването на парите, защото се контролират пряко от Финансовия механизъм, а не от министерството на Орешарски.

Източник: в. "Сега"

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...