Най-големите застрахователни компании у нас към 30 юни

1538
Най-големите застрахователни компании у нас към 30 юни

© Pixabay.com

През изминалата седмица ви представихме най-печелившите застрахователни компании у нас. Днес ще се спрем на най-големите дружества по данни към 30 юни, като данните са на Комисията за финансов надзор.

Общо застраховане:

Най-големите три компании в сектора контролират 37% от пазара. Това са Лев Инс с 14.3%, Булстрад с 12.4% и ДЗИ Общо застраховане с 10.3 на сто. В топ 5 попадат още Евроинс и Армеец, чиито пазарен дял се равнява на 9.8 и 9.1%.

ОЗК Застраховане и Алианц България са следващите по големина дружества, като те държат 8.5 и 7.2 на сто от общото застраховане в страната. Пазарният дял на дружествата е изчислен на база брутните премийни приходи, реализирани от компаниите до 30 юни 2019 г.

В топ 10 са още Бул Инс, Дженерали Застраховане и Далл Богг: Живот и здраве.

Именно посочените по-горе 10 компании контролират 90.6 на сто от пазара.

За първите шест месеца на 2019 г. компаниите от сектора по общо застраховане са реализирали брутен премиен приход от 1.2 млрд. лв., което е с 20.89% повече спрямо година по-рано.


Животозастраховане:

Топ 4 на най-големите компании в сектора днес контролира 87.3% от пазара. Лидерът Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп е с 32.6%, докато ДЗИ Животозастраховане държи 22.3 на сто.

Лидерът от предходни години Алианц България Живот днес има 17%, докато Уника Живот е с 15.4 на сто.

Петата позиция е за Граве България Животозастраховане, която има пазарен дял от 5.4%.

За първите шест месеца на 2019 г. компаниите от сектора по животозастраховане са реализирали брутен премиен приход от 265 млн. лв., което е с 18.32% повече спрямо година по-рано.

 


Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg