Активизирани са свлачищни и срутищни процеси на територията на почти цялата страна, както по републикански пътища, така и на територията на общините. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова обобщи ситуацията в страната в резултат на падналите дъждове в пряко включване от Кърджали в сутрешния блок на БНТ.

Все още нямаме пълната картина на бедствията. Над 20 млн. лв. е сумата, която е необходима за укрепване на най-спешните аварирали участъци от републиканската пътна мрежа, посочи Лиляна Павлова.

На местата, където положението е най-сериозно, първо ще бъде направено аварийно укрепване, за да се осигури възможност за придвижване, след което ще бъде правено пълно възстановяване на участъците, уточни тя.

Вече е изпратено писмо до всички областни управители, които трябва да представят информация за ситуацията за всяка община и населено място в страната. До 26 март трябва да я обобщим и изпратим във Фонд „Солидарност“, от където можем да получим помощ за регионални бедствия, съобщи регионалният министър.

В новата оперативна програма „Околна среда“ има бюджет от 60 млн. евро за превенция на свлачища, информира министър Павлова. Ще подготвим пакет документи, за да кандидатстваме за изпълнение на мерки не само по пътищата, допълни тя.

По отношения на застрашения от свлачище жилищен блок в Кърджали министърът съобщи, че ангажимент на кметовете е да следят ситуацията на територията на общините. Към момента за него няма подадено искане за финансиране за укрепване.

Сега това може да бъде направено чрез областния управител до Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване, каза Лиляна Павлова. Ситуацията навсякъде е критична. Очаква се да бъдат подадени много проекти, но ще бъде направен преглед на всички заявления и те ще бъдат приоритизирани, допълни тя.

От активността на кметовете зависи сроковете за проектиране и укрепване да бъдат скъсени, каза министър Павлова в отговор на въпроса колко време ще е необходимо, за да заживеят нормално хората в застрашените от свлачища места. Тя допълни, че очаква проблемът да бъде особено сериозен през пролетта, след топенето на снеговете.

В управленската програма на правителството е заложено създаването на Катастрофичен пул, напомни регионалният министър. Това е механизъм, чрез който и собствениците на частни сгради да могат да получават подкрепа от държавата.

Той ще се базира на данъчната оценка на сградата. Собствениците ще могат да кандидатстват за обезщетения като процент от тази оценка за пострадали жилища, уточни тя.

Министър Павлова съобщи, че над 800 км са рехабилитираните пътни участъци със средства от ОП „Регионално развитие“ 2007-2013 г. За единия от важните участъци Смолян – Пампорово – Стойките строителството беше прекратено заради прекратяване на договора с избрания изпълнител.

След три години последното решение на съда е в полза на държавата. Предстои да проведем процедура за избор на нов изпълнител, който да довърши рехабилитацията на този важен за района път, каза регионалният министър.

Има готовност и желание от собствениците на около 10 сгради в Кърджали да участват в Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, съобщи министър Павлова.

Тя информира, че в процес на изпълнение е обновяването на една сграда, което се прави с финансиране от европейската програма. Предстои изпълнението на още шест, отново със средства от нея, допълни тя.