64 таксита без задължителната застраховка Гражданска отговорност са били хванати при акция на столичната пътна полиция, съобщиха от Министерството на вътрешните работи.

Над 6 450 водачи на таксита сабили проверени при операцията, която е в рамките на постигната договореност за взаимодействие с големите таксиметрови компании от началото на април, съобщиха от МВР.

Особена тревога буди фактът, че 101 таксиметрови водачи се движат с отнети свидетелства за управление на МПС с изчерпани точки, а 64 - нямат ГО, поясняват от СДВР. Пътните полицаи са засекли и 34-ма таксиметраджии, които упражнявали професията с отнета шофьорска книжка за алкохол, други 52-ма са натрупали редица актове, за което предстои да им бъдат отнети свидетелствата.

Проверката в масивите на пътната полиция показала, че девет от водачите, ангажирани в платения превоз, са неправоспособни, а други 146 се движат с изтекъл срок на шофьорската си книжка.

930 от таксиметровите шофьори не са платили глобите си. Установени са общо около 1 200 шофьори, на които предстои връчване на наказателни постановления, 160 от които са официално призовани и трябва да се явят в столичната пътна полиция.

От столичната пътна полиция уверяват, че е създадена необходимата организация всички водачи—нарушители да бъдат санкционирани по най-бързия начин. Напоследък още 30 по-малки таксиметрови фирми са заявили желание за съвместна дейност и са предоставили данни за техните служители, които ще бъдат проверени по същия начин, допълват от СДВР.