American International Group Inc. (AIG) е постигнала споразумение за продажбата на подразделението си AIG Investments за управление на активи на Pacific Century Group, контролирана от хонконгският милиардер Ричард Ли, за около 500 млн. долара, информира Bloomberg.

Така AIG ще набере общо 9.8 млрд. долара от продажбата на свои активи, след като беше спасена от фалит от правителството преди 12 месеца. Това е първата голяма продажба, откакто новият главният изпълнителен директор на AIG Робърт Бенмоше пое поста през миналия месец.

Бенмоше ограничи продажбите на някои активи, планирани от предшественика си Едуард Лиди, изтъквайки като причина факта, че AIG може да получи по-добри цени, ако изчака пазарите да се възстановят.

Цената на AIG Investments съставлява плащане в брой в размер на около 300 млн. долара при сключване на сделката, плюс допълнително плащане в бъдеще в зависимост от представянето.

Ричард Ли, който е син на най-богатия човек в Азия Ли Ка-шинг, е председател на телефонната компания на Хонконг PCCW Ltd.

Търгът за AIG Investments по-рано привлече интереса на базираната в Калифорния Franklin Resources Inc., която управлява активи на най-голямата австралийска инвестиционна банка Мacquarie Group Ltd, както и на базираната в Ню Йорк Crestview Partners LP.

AIG получи 182.5 млрд. долара помощ от правителството, която включва 60 млрд. кредитна линия, инвестиция в размер от 70 млрд. долара от страна на Министерството на финансите и 52.5 млрд. долара за активи, свързани с ипотечни кредити, които са притежавани или са гарантирани от застрахователя.

AIG дължи на държавата повече от 38 млрд. долара по кредитната си линия.