American International Group Inc. отчете първата си тримесечна печалба от 2007 година насам. Акциите на компанията поскъпнаха с близо 17% по време на извънборсовата търговия.

Затрудненият застраховател отчете печалба в размер на 1.82 млрд. долара през второто тримесечие, приключило на 30 юни, на фона на загуба от 5.4 млр. долара или 41.13 долара на акция година по-рано.

До момента AIG е получила правителствена помощ в размер на 182.5 млрд. долара. Компанията прави усилия да продаде неосновните си активи, за да подобри финансовото си състояние.

Тя очаква постъпления в размер на 8 млрд. долара от продажбата на неосновни активи само през тази година, от които 4.6 млрд. долара ще отидат за намаляване на задълженията й, основно към правителството.

От компанията обявиха, че положителният финансов резултат се дължи на стабилизирането на някои рискови активи, обезценяването на които през изминалата година бе в основата на негативните резултати.

Приходите на компанията са се повишили през второто тримесечие с 48% до ниво от 29.53 млрд. долара, в сравнение с 19.93 млрд. долара година по-рано.

Въпреки това, изплащаните на мениджмънта премии са намалени значително през изминалите три месеца.