Най-голямата френска банка BNP Paribas SA ще поеме контрол над подразделенията на Fortis Белгия и Люксембург срещу 14.5 млрд. евро, след като планът за спасяването на финансовата компания от страна на правителствата на Белгия, Холандия и Люксембург пропадна, пише Bloomberg.

BNP Paribas ще заплати 9 млрд. евро в акции и 5.5 млрд. евро в брой за 75% от Fortis в Белгия, всички застрахователни операции на компанията в Белгия и 67% от Fortis в Люксембург.

Правителствата от Брюксел до Берлин се надпреварват да спасяват изпадналите в затруднение финансови институции с разрастването на световната банкова криза. В Германия правителството, банки и застрахователи постигнаха съгласие вчера относно нов план за спасяването на Hypo Real Estate Holding AG на стойност 50 млрд. долара.

Белгия ще притежава 11.6-процентен дял, а Люксембург ще има 1.1% от BNP Paribas, след като сделките бъдат финализирани. Белгия ще има и два нови представителя в борда на директорите на френската банка. BNP, от своя страна, най-вероятно ще запази марката Fortis в Белгия.

Френската банка ще получи около 3.3 милиона клиенти на дребно в Белгия и Люксембург, както и 1 458 клона, между които и тези в Полша, Турция и Франция.

BNP Paribas също така ще придобие застрахователния бизнес на Fortis в Белгия, както и инвестиционното управление на капитали, частното банкиране и потребителскто финансиране извън Холандия.

BNP Paribas получи възможност за придобивания, след като отчете по-малко загуби от финансовата криза, в сравнение с конкуренти като Deutsche Bank AG и UBS AG. Френската банка се съгласи през юни да закупи брокерското подразделение на Bank of America Corp, което обслужва клиенти на хеджфондове, за около 300 млн. долара.

Fortis ще отдели портфейл от структурирани продукти на стойност 10.4 млрд. евро в отделна компания. Останалата холдингова компания Fortis ще притежава 66-процентен дял от този портфейл, белгийското правителство ще има 24%, а BNP Paribas - 10%. Fortis също така ще запази международните си застрахователни операции.

Търговията с акциите на Fortis ще бъде спряна временно на Euronext. Книжата на компанията ще се търгуват отново, след като бъде дадена възможност на инвеститорите да преценят последствията от споразумението между BNP Paribas и правителството на Белгия, според белгийския финансов регулатор.

Fortis получи капиталова инжекция на стойност 11.2 млрд. евро от Белгия, Холандия и Люксембург миналата седмица. Правителството на Холандия пое контрол над подразделенията на Fortis в Холандия срещу 16.8 млрд. евро на 3 октомври, след като прецени, че първоначалният спасителен план не е постигнал целта си.