Вчерашният ден, в който се проведе финала по американски футбол на Националната футболна лига (НФЛ) на САЩ, известен като Супербоул, означава пари за бързите шофьори, доставящи пица по домовете, пише Bloomberg. В САЩ това е най-натовареният ден за този тип доставки.

За застрахователите на техните автомобили обаче, той носи опасности.

"Определено има повече катастрофи," казва Рик Линдзи, главен изпълнителен директор на Prime Insurance Co. в Солт Лейк Сити. "Скокът в застрахователните исковете е директно свързан със скока в доставките."

Супербоул привлича по около 100 милиона телевизионни зрители. Това е най-натовареният ден в година за големите компании за пица. Очакванията на Domino's Pizza Inc. са за продажбата на 9 милиона парчета пица във вечерта на мача, което е с 44% повече от една обикновена неделя. Pizza Hut пък, която е най-голямата верига в САЩ очаква 50% ръст на продажбите.

Доставките на пица са част от група, свързана с шофиране, която е деветият най-опасен работен сегмент, точно след работниците на покриви и служителите, които извършват ремонти по електропроводи, според щатското Бюро за трудова статистика. В тази група е имало 22.8 смъртни случая на 100 000 служители през 2008 г.

Fireman's Fund Insurance Co., която е подразделение на Allianz SE, гарантира около 20% от застрахователните полици за доставки на пица в САЩ. Компанията очаква застрахователните искове да нараснат, тъй като броят на доставките в дена на мача нараства значително.

Някои застрахователи избягват пицариите. Allstate Corp. и Progressive Corp., двете най-големи публични компании, предлагащи автомобилни застраховки, не застраховат с персонални полици доставки на пица.

"Рискът е по-голям," казват от Allstate. "Рискът при доставките на пица е много по-различен в сравнение с нормалното, ежедневно шофиране до работа и обратно."

Застрахователите вече много внимават с този тип доставки след съдебно дело, заведено преди години срещу Domino's. През 1993 г. колата на жена от Сейнт Луис е блъсната от шофьор на Domino's. Жената получава 78 млн. долара обезщетение в съда. По-късно тя успява да постигне извънсъдебна договорка с компанията за неясна сума.

Във вчерашния мач отборът на Ню Орлеанс Сейнтс победи Индианаполис Колтс с 31:17 и спечели първа титла в историята си.