Около 320 чужди компании са осъществили инвестиции във финансовия сектор в България през миналата година, съобщи Борислав Стефанов, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, по време на форума „Банки Инвестиции Пари".

14 от тези фирми са имали отрицателни инвестиции в размер на над 10 млн. евро, като почти всички от тях са в небанковия финансов сектор - основно фирми с лизингова дейност и една от сферата на застраховането. От друга страна има 10 финансови дружества с положителни инвестиции от над 10 млн. евро. Почти всички те са банки, но има един инвестиционен фонд.

Според Стефанов постоянство на преките чуждестранни инвестиции има, но не и във финансовия сектор. В промишленост и енергетика, комуникации и високи технологии са относително стабилни - около 1-1.5 млрд. евро във всяка от последните десетина години, като изключим 2009 г.

2010 г. не е била най-добрата година за инвестициите, призна Стефанов, но припомни, че спадът е малко над 30%, далеч под някои прогнози за минус 60%, а и вече има няколко месеца, в които те растат на месечна и годишна база, като за януари увеличението е почти 100% спрямо януари 2009 г.

Финансовия сектор, заедно с търговията и недвижимостите са били трите основни двигателя за чуждестранните инвестиции в последните 4-5 години, като са генерирали между 60 и 80% от общия им обем в периода 2005-2009 г.

2010 г. е била първата година, в която преките инвестиции във финансовия сектор са били отрицателни - около 51 млн. евро, което е около 730 млн. евро спад на годишна база. Големият спад е бил именно в небанковия финансов сектор - от 1 млрд. лв. през 2007 г. и 1.2 млрд. евро през 2008 г., до отрицателни стойности от минус 20 млн. през 2009 г. и минус 480 млн. евро през 2010 г.

Агенцията за инвестиции може да помогне за преките чуждестранни инвестиции в небанковия финансов сектор с нефинансови механизми - чрез маркетинг, т. е. промотиране на България като място за инвестиции, както и чрез административна подкрепа - по-голяма прозрачност, по-ниска корупция и по-бързо съдопроизводство, каза още Стефанов.

Тук може да видите видео материала от представянето на Борислав Стефанов, изп. директор на БАИ

Източник: Insurance.bg