Най-голямата холандска компания за финансови услуги ING Group NV обяви, че ще закрие 7 000 работни места и ще замени главния изпълнителен директор Мишел Тилман, след като отчете загуба във второ поредно тримесечие, информира Bloomberg.

Съкращенията съставляват 5.4% от общия брой на служителите на компанията и са част от план за намаляването на оперативните разходи с 1 млрд. евро през тази година, се казва в изявление на компанията.

Председателят на надзорния съвет Ян Хомен ще замени на поста 56-годишният Тилман.

Акциите на ING се оскъпиха с най-много от седем седмици в Амстердам, след като банката обяви, че ще прехвърли риска върху 80% от ценните й книжа, обезпечени с ипотеки на стойност 27.7 млрд. евро, на холандското правителство. Компанията получи правителствена помощ от 10 млрд. евро миналата година.

Акциите на ING отчитаха ръст от 74 цента, или 14%, до 6.02 евро тази сутрин. Компанията е загубила 73% от пазарната си стойност в последните 12 месеца.

ING отчита 3.3 млрд. евро загуба за четвъртото тримесечие, вследствие на намаления на стойността на активи.

Компанията очаква да отчете загуба в размер на 1 млрд. евро за цялата 2008 г.

През ноември ING отчете първата си загуба за третото тримесечие, след като беше принудена да намали стойността на акции, облигации, ипотечни заеми и активи, свързани с фалита на Lehman Brothers Holdings Inc.