Автокаското е най-доходоносната застраховка за брокерите, но от нея идва и най-големият спад на комисионните им спрямо миналата година. Процентът на посреднимческото възнагражданеие при гражданската отговорност остава средно 14.2%. Това показват изчисленията на Insurance.bg въз основа на данните, публикувани от Комисията за финансов надзор към 30 юни 2012 г.

Двата процента ръст на брокерските премии през първото полугодие на тази спрямо същия период на миналата година, не е довел до увеличение на доходите им от комисионни, а те всъщност спадат, както стана ясно от статистиката.

Докато обемът на сключените от брокери застраховки расте с 6.978 млн. лв. на годишна база, комисионните им намаляват с 614 хил. лв. или с 0.9%, а средният дял на комисионните спрямо премиите спада от 19.77% на 19.19%.

Основна причина за намалението на комисионните е застраховката на сухопътни превозни средства (без релсови), или т. нар. Каско. Този вид полици продължават да носят най-големи приходи от комисионни за брокерите, но през първите шест месеца на тази година те са 29.689 млн. лв., което с 1.859 млн. лв. по-малко спрямо първото полугодие на 2011 г. Това от една страна се дължи на спада на пазара – брокерският премен приход от такива полици е намалял със 7.060 млн. лв. на годишна база. От друга страна има и лек спад на средният дял на комисионните – от 25.1% на 25.02%.

Като изключим Каското, от останалите застраховки като цяло, брокерите са реализирали с 1.245 млн. лв. повече комисионни, въпреки, че по осем от полиците има отрицателен прираст, както е видно от таблицата.

Най-рентабилна обаче се оказва застраховката Гаранции, при която средното отчисление за брокера е 42.94%, но оборотите за сметка на това са нищожни. Веднага след нея е застраховката Помощ при пътуване, при която за посредниците отиват средно 38.68% от стойността на полиците.

Процентът на възнаграждението по ГО остава твърд

След нормативното ограничаване на комисионните по ГО в края на 2010 г., процентът на брокерските възнаграждения там се установява твърдо на 14.2%. Изменението в средната премия е от едва 0.02 процентни пункта.

Задължителната застраховка продължава да генерира най-голям премиен приход за брокерите (138.324 млн. лв.), но заради по-ниския процент на посредническото възнаграждение е на второ място по доход от комисионни (19.602 млн. лв.).И двете суми обаче бележат ръст спрямо първото полугодие на 2011 г.

Гражданската отговорност и имуществените застраховки са двете полици, които носят най-голям прираст на комисионните – 903 хил. лв. от ГО и 471 хил. лв. от полиците Пожар и природни бедствия.