През последните десет години автомобилите са пораснали на габарити. В същото време обаче на шофьорите им се налага да паркират на все по-малки места. Това разкрива в последното си изследване британският застраховател LV=.

С 9% се е свил средният размер на едно паркомясто в Англия през последните 10 години, според проучването. За същият период, броят на автомобилите в движение там се е увеличил с 15%.

В днешно време обаче се оказва, че средностатистическата кола е с цели 6 инча (15.24 см) по-дълга, отколкото преди десет години и вече е 14 фута и 2 инча (около 4.32 см).

С две думи, все повече коли, с все по-големи габарити се конкурират за все по-малки места, което е пряко свързано с броятн а инцидентите при паркиране.

Вече дори се стига до крайности. Размерът на местата за паркиране в Уестминстър е намалял с 21% от 2001 г. насам. В резултат на това големината на каретата са всъщност само с 1 инч по-дълги от дължината на средния английски автомобил.

С това изследване застрахователят обръща внимание на нуждата от допълнителни мерки при паркиране, за да не се стига до скъпи ремонти и завеждане на щети.