След като беше процъфтяващ бизнес за застрахователите в продължение на много години, бъдещето на кредитното застраховане в Румъния изглежда мрачно, пише Ziarul Financiar. Играчите очакват пазарът, който е нараствал всяка година в периода между 2002 и 2006 г., да стагнира точно както миналата година или да се свие.

"Поради нарастващите лихвени проценти изплащането на кредитите намалява, което означава нарастване на искове към застрахователите. Тези полици носят загуба, като се имат предвид ниските премийни приходи от тях. За да се оцелее на пазара, е нужна презастрахователна полица, но презастахователите също избягват тези полици поради загубите, според генералния мениджър на Asiban, един от най-големите играчи на местния пазар за застраховане на кредити.

Полиците за кредитно застраховане се купуват от банки и други финансови институции, за да покрият риск по изпащането на заеми.

В случай, че рискът се материализира, застрахователят трябва да заплати сумата, която клиентът дължи на банката, след което да я възстанови от клиента. Процесът обаче е доста дълъг и невинаги успешен.

Брутните премийни приходи в сегмента намаляват до 389.4 млн. румънски леи през миналата година, в сравнение с 395.9 млн. леи през 2006 г., според данни на Комисията за застрахователен надзор.

Премийните приходи в евро обаче нарастват с 4% на годишна база до 116.7 млн. евро поради разлики в обменните курсове.

Очаква се тази година пазарът да продължи да се свива, а броят на исковете да продължи възходящата си посока.

Не само застрахователните компании, но и банките вече избягват този бизнес. И докато преди няколко години финансовите институции купуваха полици за застраховане на кредити, особено от компании от тяхната финансова група, в момента някои предпочитат да заделят провизии за потенциални загуби, докато други сформират екипи за събиране на дългове.

Повечето от исковете в момента са по полици, които са закупени преди няколко години, според застрахователите. Голяма част от тях идват от клиенти, които са сключили договор за заем, който са имали възможност да изплащат досега, но обезценяването на леята и увеличаването на лихвите по кредитите вече са направили плащането на вноските невъзможно, като се има предвид, че и повечето кредити са отпуснати в евро.