Набраните от AIG свежи средства ще достигнат 20 млрд. долара

603
Набраните от AIG свежи средства ще достигнат 20 млрд. долара

Застрахователната компания American International Group Inc. (AIG) ще набере 20 млрд. долара капитал след загубите, свързани със срива на пазара за високорискови ипотеки, отчетени в две поредни тримесечия, е заявил Мартин Съливан, CEO на компанията, предава Bloomberg.

Застрахователят е набрал повече от 13 млрд. долара до миналата седмица, а продажбата на хибридни облигации продължава да тече, е съобщил Съливан на пресконференция в Лондон.

AIG, най-голямата застрахователна компания в света по активи, издава акции и облигации, след като отчете рекордните 7.81 млрд. долара загуба през първото тримесечие. Базираната в Ню Йорк компания е най-големият губещ в индекса Dow Jones от началото на годината, като акциите й са се обезценили с 33%.

Набирането на капитал е отражение на желанието AIG бъде в позиция да може да действа гъвкаво и да се възползва от различни възможности, включително и от тази за разширяването на настоящите й операции, казва Съливан. Минала седмица от компанията обявиха, че очакват да наберат повече от 17 млрд. долара свежи средства.

AIG има подразделения, които създават, застраховат и инвестират в жилищни заеми. Компанията е намалила стойността на застрахователното си портфолио с 6.09 млрд. долара през първото тримесечие.

Доходността й от дялово участие, както и от инвестиции в хедж фондове, е намаляла с 84% до 197 млн. долара, в сравнение с година по-рано, поради стагнацията на кредитните пазари. AIG е имала 29.4 млрд. долара от така наречените алтернативни инвестиции към 31 март, които са съставлявали около 3.5% от инвестиционното й портфолио.

Съливан също така е признал за недоволството на акционерите, изразено на срещата от миналата седмица и е заявил, че споделя разочарованието им от настоящата цена на акциите на компанията.

Независимо от загубата, AIG увеличи дивидента си за тримесечието с 10% до 22 цента, заявявайки, че увеличението отразява стабилността на основните застрахователни операции на компанията.

Дружеството, което е закупило обратно 76.4 млн. от акциите си през 2007 г. и допълнителни 12.2 млн. в периода 15-28 февруари, обяви, че планира да преустанови обратното изкупуване на акции, след като изпълни ангажиментите си от миналата година.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg