Застрахователната компания American International Group Inc. (AIG) ще набере 20 млрд. долара капитал след загубите, свързани със срива на пазара за високорискови ипотеки, отчетени в две поредни тримесечия, е заявил Мартин Съливан, CEO на компанията, предава Bloomberg.

Застрахователят е набрал повече от 13 млрд. долара до миналата седмица, а продажбата на хибридни облигации продължава да тече, е съобщил Съливан на пресконференция в Лондон.

AIG, най-голямата застрахователна компания в света по активи, издава акции и облигации, след като отчете рекордните 7.81 млрд. долара загуба през първото тримесечие. Базираната в Ню Йорк компания е най-големият губещ в индекса Dow Jones от началото на годината, като акциите й са се обезценили с 33%.

Набирането на капитал е отражение на желанието AIG бъде в позиция да може да действа гъвкаво и да се възползва от различни възможности, включително и от тази за разширяването на настоящите й операции, казва Съливан. Минала седмица от компанията обявиха, че очакват да наберат повече от 17 млрд. долара свежи средства.

AIG има подразделения, които създават, застраховат и инвестират в жилищни заеми. Компанията е намалила стойността на застрахователното си портфолио с 6.09 млрд. долара през първото тримесечие.

Доходността й от дялово участие, както и от инвестиции в хедж фондове, е намаляла с 84% до 197 млн. долара, в сравнение с година по-рано, поради стагнацията на кредитните пазари. AIG е имала 29.4 млрд. долара от така наречените алтернативни инвестиции към 31 март, които са съставлявали около 3.5% от инвестиционното й портфолио.

Съливан също така е признал за недоволството на акционерите, изразено на срещата от миналата седмица и е заявил, че споделя разочарованието им от настоящата цена на акциите на компанията.

Независимо от загубата, AIG увеличи дивидента си за тримесечието с 10% до 22 цента, заявявайки, че увеличението отразява стабилността на основните застрахователни операции на компанията.

Дружеството, което е закупило обратно 76.4 млн. от акциите си през 2007 г. и допълнителни 12.2 млн. в периода 15-28 февруари, обяви, че планира да преустанови обратното изкупуване на акции, след като изпълни ангажиментите си от миналата година.