Най-голямата швейцарска застрахователна компания - Zurich Financial Services AG отчете ръст от 14% в печалбата си за четвъртото тримесечие на изминалата година, в резултат на повишените си приходи от имуществено и общо застраховане.

За последните три месеца на 2007-а от компанията отчетоха чиста печалба в размер на 1.47 млрд. долара, в сравнение с година по-рано. Резултатът превиши средните очаквания на анализаторите за печалба в размер на 1.25 млрд. долара.

От ръководството на компанията обявиха плановете й да изкупят обратно акции на стойност 2.2 млрд. швейцарски франка, или около 2 млрд. щ. д.

В същото време има предложение за повишение на изплащания на акционерите дивидент с 36%, до 15 швейцарски франка на акция.

Компанията може да повиши инвестициите си на паричните пазари, на фона на рязкото им понижение в резултат на ипотечната криза, развихрила се в САЩ. Изпълнителният директор на компанията възнамерява тя да добави 2.4 млрд. долара към печалбата си през следващите три години.

Печалбата за цялата година се е повишила с 22%, до 5.63 млрд. долара, в сравнение с 4.62 млрд. долара година по-рано.

След положителните резултати акциите на компанията поскъпнаха с 6.7%, до 20.25 франка, което бе и най-голямото им повишение от 24 януари насам.

От началото на годината акциите на компанията са поевтинели с 2.6%, с което пазарната й капитализация възлиза на около 47 млрд. долара.

За сравнение, индексът, следящ 28-те най-големи европейски застрахователни компании, е загубил 15% от началото на годината.