Чуждестранните инвеститори, които вече имат участие в китайски застрахователни компании, няма да имат право да инвестират в други такива компании, са последните регулаторни промени от страна на органите, регулиращи застрахователния сектор в страната.

Това стана ясно от публикуваните нови действия, целящи регулацията на застрахователния сектор в най-бързо развиващата се основна икономика в света, на сайта на комисията - China Insurance Regulatory Commission (CIRC).

От изявлението обаче не става ясно как ще се отнасят регулаторните органи към чуждестранните компании, които вече имат участие в повече от една дружество от сектора.

Така например, компании като ING и MetLife и двете щатски застрахователни компании, вече имат два застрахователни джойнт венчъра в страната.

Регулациите включват още забрана за участие в застрахователни компании на чуждестранни инвеститори с оборот, по-малък от 2 млрд. долара в годината преди осъществяване на инвестицията.

Изискванията към инвеститорите включват още това да са с кредитен рейтинг от минимум "А", или по-висок от международна рейтингова агенция, както и да са регистрирали печалба от дейността през трите предхождащи инвестицията години.

По силата на ограниченията общият размер от капитала на китайска застрахователна компания от страна на чуждестранните инвеститори не може да надхвърля 25% от капитала на компанията.

Един чуждестранен инвеститори също така не може да притежава дял, по-голям от 20% от капитала на застрахователната компания.

Застрахователни компании с чуждестранно участие над 25% ще се възприемат като джойнт-венчърни компании.

Действията стават реалност в стремежа на китайското правителство да ограничи влиянието на чуждестранните инвеститори върху компании.