Втората най-голяма презастрахователна компания в света - германската Munich Re, отчете 19-процентен спад в печалбата за първото тримесечие на годината, посочвайки като причина по-малките инвестиционни приходи, предава Bloomberg.

Нетната печалба на Munich Re е намаляла до 775 млн. евро, или 3.79 евро на акция, през първите три месеца на годината, в сравнение с 958 млн. евро, или 4.32 евро печалба на акция, година по-рано, се казва в електронно съобщение на базираната в Мюнхен компания. Осреднената прогноза на 13 анализатори, интервюирани от Bloomberg, беше за 821 млн. евро нетна печалба за първото тримесечие.

CEO-то на Munich Re Николаус фон Бомхард обяви миналия месец, че печалбата на компанията за първото тримесечие най-вероятно ще падне вслeдствие на по-високите застрахователни искове и по-ниските приходи от продажба на активи. Компанията потвърди, че се стреми към 3-3.4 млрд. евро печалба преди приспадане на миноритарни участия за 2008 г. Миналата година презастрахователят отчете рекордните 3.9 млрд. евро печалба.

Акциите на основаната през 1880 г. Munich Re са загубили 6.2% от стойността си на Франкфуртстката фондова борса от началото на годината. Пазарната стойност на компанията в момента възлиза на 26 млрд. евро. За сравнение, акциите на най-голямата презастрахователна компания в света Swiss Reinsurance Co са се оскъпили с 5.7% през 2008 г.

Инвестиционните приходи на Munich Re са паднали с 47% до 1.69 млрд. евро през първото тримесечие, след като стойността на някои ценни книжа, притежавани от компанията, е намаляла и приходите от продажба на активи са паднали. За същия период на миналата година компанията имаше 514 млн. евро приходи от продажбата на недвижимо имущество и 1.2 млрд. евро приходи от продажбата на акции.

Swiss Re обяви тази седмица по-голям от очаквания 53-процентен спад на печалбата за първото тримесечие, вследствие на намаляване на премийните приходи и 773 млн. долара намаления на активи, свързани с кредитния пазар.