Пълна данъчна проверка на корпорация, близка до задържания Алексей Петров, е започнала преди часове, съобщи БТА по информация на източници от разследването. Инспектори на НАП са започнали да проверяват дружеството още снощи.

Започнала е данъчна проверка в „Лев", застрахователна корпорация, част от която е и дружеството „Лев Инс". Иззети са два-три чувала с документи от комплекса „Спартак" при обиск, извършен вчера, компютърни файлове и компютри.

Източници от разследването обясниха, че престъпната дейност на групата "Октопод" е започнала в края на 1997 г. От снощи срещу бившия служител на ДАНС Алексей Петров е повдигнато обвинение. То е за ръководство на престъпна група, занимавала се с рекет и насилие. След неговия арест бизнесмени са дали показания за това, че са станали жертва на групата.

Според разследващи свързващо звено между групата "Октопод", "ЛЕВ корпорация" и бандата за отвличания "Наглите" е предалият се снощи сам Антон Петров-Хамстера.

Тъй като по разследването с кодово име "Октопод" стана ясно, че са установени злоупотреби със средства на комбината "Кремиковци", показания в тази насока е дал и бившият изпълнителен директор на комбината Александър Томов.

След задържането на Алексей Петров още четири-пет бизнесмени са депозирали обясненията си в ГДБОП и са се оплакали от рекет от страна на Алексей Петров.

Очаква се по-късно днес Софийската градска прокуратура да поиска постоянен арест за няколко от задържаните 14 души по операция "Октопод".