Спадът в общото застраховане продължава и в 2011 г., но темповете му намаляват, става ясно от статистиката на Комисията за финансов надзор.

136.33 млн. лв. са записаните премии от застрахователите по общо застраховане (включително и премиите по активно презастраховане на застрахователите, които извършват такава дейност) към края на месец януари 2011 г. Записаните към края на месец февруари 2011 г. възлизат на 224.3 млн. лв.

Спрямо същия период на предходната година за месец януари се отчита спад от 6.6%, а за февруари - 3.4%.

Към края на месец февруари най-голям дял в агрегирания портфейл на дружествата, извършващи дейност по общо застраховане, продължават да заемат автомобилните застраховки ГО, свързана с притежаването и използването на МПС (47.6 %) и Автокаско (30.3 %) или общо 77.9 % от премийния приход, реализиран в сектора. На следващо място по обем се нареждат имуществените застраховки Пожар и природни бедствия и Други щети на имущество, които заемат 13.1 % дял в общия премиен приход.

Увеличение на премийния приход в сравнение със същия период на 2010 г. се отчита по застраховки: ГО, свързана с притежаването и използването на МПС, Летателни апарати, Товари по време на превоз, Кредити, ГО, свързана с притежаването и използването на плавателни съдове, Помощ при пътуване, ГО, свързана с притежаването и използването на летателни апарати и Заболяване.