Лично главният прокурор на България Борис Велчев е поел отговорност пред акционерите и ръководните лица на застрахователна компания Лев Инс, че иззетото й имущество и сървъри ще бъдат върнати в десетдневен срок, който изтича утре, 24 февруари (сряда). Тогава се очаква, че служителите на затворените офиси на фирмата ще могат отново да се върнат към ежедневните си задължения. Това заяви пред журналисти Шаул Шнайдер, представител на израелските акционери в Лев Инс, по време на специална пресконференция по повод необичайната ситуация около застрахователя.

До този ангажимент на главния прокурор се е стигнало след като израелските акционери на застрахователното дружество са запознали посланика на Израел в страната ни, който на своя страна е инициирал среща с Борис Велчев и го е запознал с официалното писмо на Лев Инс по случая.

На въпрос на Profit.bg дали от дружеството планират някакви по-специални действия спрямо държавата и отговорните власти по случая, ако до утре не бъде спазена уговорката с Велчев, Шаул Шнайдер коментира, че вярва на положителна развръзка. „Ще изчакаме да видим какво ще се случи до утре. Подготвили сме и адекватна реакция, за която, ако се наложи, ще Ви информираме на специална пресконференция". Той пак посочи, че въпреки всичко, не вярва да се стигне до съдебни дела срещу държавата, но допълни, че ако бъдат принудени може да се обърнат към националното и международното право, припомняйки и факта, че България е страна-членка на ЕС.

Самите акционери и ръководството на Лев Инс определят като абсурдна атаката от страна на държавата спрямо дружеството без нито един законен аргумент, като според тях действията на властта са незаконни. Стефан Софиянски, изпълнителен директор на застрахователната компания и председател на УС, припомни, че „преди две седмици представители на разследващите органи запечатаха централния офис и корпоративен център на Лев Инс.

И до днес не ни е представена заповед за извършването на тази акция, не ни е посочен нито един аргумент, не е даден отговор на нито една молба, депозирана от нашите адвокати за изясняване на причините това да се случи".

Организаторите на пресконференцията дори направиха паралел на случващото се с действията на властите от недалечното минало на България.

Въпреки извънредната ситуация, в която оперира компанията, мениджърът обърна внимание, че дружеството продължава да извършва ежедневна дейност по обслужване на клиенти (сключване на застрахователни полици, изплащане на обезщетения и др).

Изпълнителният директор на застрахователя дори представи новината, че компанията работи по нов продукт, който предстои да предложи на пазара ни съвсем скоро - застраховка на части от човешкото тяло.

"Вече има проявен интерес към продукта и от футболисти, и от поп-фолк звезди", като услугата отново ще е в сътрудничество с Lloyd's.

От компанията наблегнаха на факта, че нито един член на управителните или надзорни органи на дружеството не само не е арестуван или обвинен, но не е разпитан и дори не е заподозрян в каквото и да е незаконно деяние.

Шаул Шнайдер неколкократно наблегна на факта, че Алексей Петров не е акционер, няма договор и не е служител на Лев Инс.

По отношение на друг спорен въпрос около застрахователната компания и по-конкретно предлагането на застраховка срещу отвличания, Стефан Софиянски обяви, че услугата не е измислена от Лев Инс, а копират изцяло продукт на Lloyd's, с когото имат подписан договор за извършване на услугата.

„Няма нито един застрахован по услугата", заяви изпълнителният директор. „Още, когато започнахме да я предлагаме, целта ни не е била застраховка на крупни бизнесмени. Ние се насочихме към застраховане на български моряци и на българи, работещи на нефтени платформи в Африка, на лица, които пътуват в Латинска Америка и др."

На въпрос на журналисти, дали от компанията намират връзка между наскоро приключилата официална визита на премиера на България Бойко Борисов в Израел, със събитията около дружеството няколко дни по-късно, Шаул Шнайдер заяви, че едва ли може да се проследи такава.

„Не мисля, че имиджът на Лев Инс е опетнен и не мисля, че трябва да правим каквото и да било, за да го изчистим. Продължаваме да обслужваме и привличаме нови клиенти, макар без иззетата ни техника да не мога да проследя точно какъв е ефектът от случващото се върху клиентите ни," коментира Стефан Софиянски въпрос на Profit.bg.

По въпрос на Profit.bg за реакцията на конкурентите на Лев Инс по случая и може ли да очакваме официално становище по казуса от името на Асоциацията на българските застрахователи, мениджърът заяви, че е получил обаждане от всички свои колеги, веднага щом са научили за случилото се, в което са изразили своето недоумение.

„Не знам дали някой си дава сметка, че събитията около дружеството нарушават интересите на близо 700 хил. клиента - физически и юридически, иззетата ни документация съдържа и класифицирана информация," посочи Стефан Софиянски. „Колегите са притеснени, защото това влияе негативно на българския застрахователен пазар. Притеснени са, но всички изчакваме да видим официалното становище и правните основания на властите".

Самият Софиянски заяви, че като член на УС на Асоциацията, е запознал колегите си със случващото се, които на свой ред се надяват на по-скорошно разплитане на ситуацията и „ни стискат палци".

Лично мениджърът не вярва някой от конкурентите да злорадства в този момент, като допълни, че „засега не вижда причина от официална реакция на асоциацията".

На снимката: (от ляво на дясно) Шаул Шнайдер, представител на израелските акционери в Лев Инс, Стефан Софиянски, изпълнителен директор и Емилия Авджиева, PR мениджър