Една от водещите китайски застрахователни компании обяви плановете си да набере капитал в размер на 22 млрд. долара на борсата за разрастване на бизнеса си чрез закупуване на компании, в момент когато щатските и европейските финансови институции са изправени пред сериозни предизвикателства.

Компанията Ping An Insurance Co. е решила да предприеме подобна стъпка, като ако вторичното публично предлагане бъде успешно, то би изпреварило най-голямото в световната история, след като през октомври 2006 година водещата китайска банка - Industrial & Commercial Bank of China набра капитал в размер на 21.9 млрд. долара.

Тя проведе първично публично предлагане на китайската фондова борса през миналия февруари, в което набра 5 млрд. долара.

Днес обаче акциите на компанията регистрираха понижение с позволените за деня 10% по време на търговията им на фондовия пазар в страната, на фона на притесненията, че планираното значително увеличаване на капитала с 14% на настоящия такъв ще доведе до сериозно разводняване на печалбата на акция.

Средствата се очаква да бъдат използвани за разрастване на бизнеса на компанията в страната, където застрахователният сектор бележи значителен ръст.

Някои пазарни наблюдатели обаче са на мнение, че подобно действие в настоящия не особено благоприятен момент за световните финансови пазари не е много удачно и може да постави на изпитание инвеститорите, които започват постепенно да се изтеглят от китайския пазар.

Щатските и европейските финансови институции страдат от сериозни загуби в резултат на отписване на лоши активи.

През ноември китайската застрахователна компания плати 1.8 млрд. евро за 4.2% дял в най-голямата белгийска финансова компания - Fortis.