Водещ китайски застраховател планира рекордно набиране на капитал от 22 млрд. долара

748
Водещ китайски застраховател планира рекордно набиране на капитал от 22 млрд. долара

Една от водещите китайски застрахователни компании обяви плановете си да набере капитал в размер на 22 млрд. долара на борсата за разрастване на бизнеса си чрез закупуване на компании, в момент когато щатските и европейските финансови институции са изправени пред сериозни предизвикателства.

Компанията Ping An Insurance Co. е решила да предприеме подобна стъпка, като ако вторичното публично предлагане бъде успешно, то би изпреварило най-голямото в световната история, след като през октомври 2006 година водещата китайска банка - Industrial & Commercial Bank of China набра капитал в размер на 21.9 млрд. долара.

Тя проведе първично публично предлагане на китайската фондова борса през миналия февруари, в което набра 5 млрд. долара.

Днес обаче акциите на компанията регистрираха понижение с позволените за деня 10% по време на търговията им на фондовия пазар в страната, на фона на притесненията, че планираното значително увеличаване на капитала с 14% на настоящия такъв ще доведе до сериозно разводняване на печалбата на акция.

Средствата се очаква да бъдат използвани за разрастване на бизнеса на компанията в страната, където застрахователният сектор бележи значителен ръст.

Някои пазарни наблюдатели обаче са на мнение, че подобно действие в настоящия не особено благоприятен момент за световните финансови пазари не е много удачно и може да постави на изпитание инвеститорите, които започват постепенно да се изтеглят от китайския пазар.

Щатските и европейските финансови институции страдат от сериозни загуби в резултат на отписване на лоши активи.

През ноември китайската застрахователна компания плати 1.8 млрд. евро за 4.2% дял в най-голямата белгийска финансова компания - Fortis.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg