Правителството одобри промени в четири данъчни закона и предлага на Народното събрание да ги приеме. Сред промените е законопроектът за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, който променя начина за облагане дейността на застрахователите и презастрахователите.

Предложението е вместо 10-процентен корпоративен данък те да плащат алтернативен данък върху застрахователните премии. Данъчната основа за облагане е сумата от получените застрахователни, презастрахователни и всички други премии, намалени с брутния размер на отстъпените презастрахователни и върнатите застрахователни премии, както и приходите от всички други дейности.

Предложената данъчна ставка за общо застраховане е 3.5%, а за животозастраховане - 1 на сто.

Според правителството, предложението за промените е в изпълнение на част от мерките в подкрепа на заетостта, домакинствата, бизнеса и фискалната позиция.

В коментар на предложението на кабинета Орлин Пенев от Асоциацията на българските застрахователи (АБЗ) посочи за Иншурънс БГ, че в обявеното решение няма голяма яснота. АБЗ изразява учудването си, че подобни крупни и основополагащи промени в данъчното облагане на застрахователните дружества се изготвят без да се изследва обстойно позицията и експертните становища на застрахователните дружества, обявиха в отговор на решението от асоциацията.

Въпреки че на проведените заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество и в подписания Протокол бе постигната договорка за създаването на работни групи с участието на застрахователните дружества, будят недоумение действията на правителството, показващи явното му намерение да въведе посочените данъчни промени едностранно и без провеждане на експертни консултации със застрахователите.

"Подробен коментар на приетите предложения за изменение на данъчното законодателство бихме могли да предоставим след като се запознаем детайлно със същите", категоричен бе Пенев.

Източник:Insurance.bg