Облагането на оборота на застрахователните дружества, едно от предложенията за антикризисни мерки, които обмисля Националният съвет за тристранно сътрудничество, е недомислица, каза Орлин Пенев, председател на Асоциацията на застрахователите.

Според него този данък ще постави застрахователните дружества в неравностойно положение спрямо всички други стопански субекти в страната.

„До 2008 г., тъй като за 2009 г. данните не са публикувани, от целия пазар 2.366 млн. лв. са на загуба за общозастрахователните дружества и горе-долу тенденцията за 2009 г. е същата.

Този данък е неправилен и ще създаде прекомерна данъчна тежест за самите застрахователни дружества, като той може да достигне почти до 90% от техните премийни приходи, включително и облагане на дружества, които вече са претърпели загуби.

Т.е. само първата година от въвеждането на този данък, застрахователните дружества ще излязат на загуба от порядъка на 120-130 млн. лв.

Не знам кой ги мисли тези неща, но надали някой очаква тези дружества да продължат работата си, след като са на загуба 130 млн., и някои от тях ще фалират.

Това ще повлече неминуемо след себе си цялата икономика в страната, тъй като застрахователните дружества са национален инвеститор", обясни той.

Източник: БНР