Румънски застраховател с клон у нас остана без лиценз

977
Румънски застраховател с клон у нас остана без лиценз

© Pixabay

На 20 февруари Органът за финансов надзор на Румъния е взел решение за отнемане на лиценза на румънския застраховател „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, съобщават от пресцентъра на българската Комисия за финансов затвор.

Мярката се налага поради факта, че компанията не е възстановила равнището на допустими собствени средства, покриващи минималното капиталово изискване в рамките на срока, предвиден от закона.

В същото време органите в Румъния са установили състоянието на неплатежоспособност на „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД и е взето решение да започнат правни процедури и да се подаде искане за откриване на производство по несъстоятелност срещу застрахователя.

Застрахователят има задължението да уведоми застрахованите за тяхната възможност да прекратят застрахователните договори, сключени с „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, а също така и по отношение тяхното право да възстановят платените застрахователните премии по договорите за периода между момента на прекратяване и изтичане на срока на валидност на договорите.

Договорите, които не бъдат прекратени, остават в сила до изтичането на срока им.

Всяко лице, което предяви претенция срещу „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД след настъпването на рискове, покрити от валидна застрахователна полица между датата на отнемане на лиценза и прекратяването на застрахователните договори може да иска застрахователната компания да му заведе претенцията.

В рамките на 30 дни от датата на влизането в сила на съдебното решение за откриване на производство по несъстоятелност срещу застрахователната компания, „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД има задължението да предостави пълна документация по щетите за техническо - оперативните и счетоводни записи, свързани с тези щети на румънския Гаранционен фонд за застраховане, за да публикува списъка на потенциалните застрахователни кредитори.

Според действащото законодателство румънският Гаранционен фонд за застраховане е отговорен за защитата на застрахователните кредитори срещу последствията на неплатежоспособност на застрахователна компания в рамките на лимит от 450 000 румънски леи (183 439.12 лева по курса на БНБ).

Застрахователната дейност, извършвана от „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД в България, също се покрива от съществуващия в Румъния Гаранционен фонд за застраховане.

Румънският застраховател извършва дейност на територията на Република България чрез клона си „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество АД“ КЧТ.

Застрахователят има право да извършва дейност в Република България при условията на свободата за предоставяне на услуги от 2012 г. и при условията на правото на установяване – от 2014 г.

Пазарният дял на клона на база премийния приход на пазара по общо застраховане в България към края на 2018 г., с включен прихода на всички клонове, извършващи
дейност на територията на Република България при условията на правото на установяване към края на 2018 г., възлиза на 0.3%.

Основната дейност на клона е по застраховки „Пожар и природни бедствия“, „Други щети на имущество“, „Обща гражданска отговорност“ и „Гаранции“. Клонът в България не сключва застраховки „Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“ на моторни превозни средства.

Финансовият надзор върху „Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, включително върху дейността му извършвана в България, се осъществява от Органа за финансов надзор на Румъния. Комисията за финансов надзор на България не разполага с правомощия за осъществяване на финансов надзор върху застрахователи с произход от друга държава членка и не може да изисква пряко от тези застрахователи да й предоставят информация за финансовото състояние на дружеството.

Що се касае до клонове на застрахователна компания на територията на България, Комисията за финансов надзор има единствено правомощия да наблюдава пазарното поведение на специфичния клон. Но КФН няма право да отнема лиценз на застрахователи с произход от друга държава.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg