Застрахователната миграция изнесе 75 млрд. долара от Лондон

509
Застрахователната миграция изнесе 75 млрд. долара от Лондон

© Pixabay

Огромната роля на Лондон в световната застрахователна индустрия намалява вследствие на брекзит.

Застрахователна дейност за около 61 млрд. паунда (75 млрд. долара) се мести в конкурентни финансови центрове в ЕС в резултат на решението на Великобритания да напусне съюза. И това се случва независимо от условията по развода, пише Bloomberg.

Регулаторният орган на ЕС в застраховането нареди на всяка базирана във Великобритания компания да прехвърли полиците, притежавани от европейски клиенти, в свои подразделения на континента.

Въпреки че по-голяма част от задълженията на застрахователите по полиците се местят в Белгия, Люксембург, Ирландия и на други места, около 5 млрд. паунда ще останат във Великобритания, ако се стигне до брекзит на 31 октомври, според Доклада за финансова стабилност на Централната банка на Англия.


Lloyd’s of London, която е най-големият застрахователен пазар в света, се очертава като губеща: там има полици за около 3 млрд. паунда, издадени в 25-те години, преди да отвори подразделението си в Брюксел през 2019 г.

Ако Великобритания напусне ЕС без споразумение, Lloyd’s няма да може да гарантира, че ще може законно да плаща искове по тези европейски полици. Според застрахователната  институция всичките те ще бъдат прехвърлени на континента до 31 октомври 2020 г.

Според говорител на Lloyd’s страните-членки на ЕС прилагат мерки, които гарантират, че исковете по 90% от полиците може да бъдат покрити, дори и при брекзит без сделка. От Lloyd’s пък са информирали компаниите, с които работят, да покриват всички искове на клиентите от континента, ако се стигне до брекзит без сделка.

По-дългосрочният ефект от промяната ще бъде едновременно практичен и символичен и е от значение, защото Лондон все още съставлява около една трета от световния застрахователен и презастрахователен пазар. Брекзит намалява тази роля на финансовия център, а спадът може да се ускори.

Хаотичното излизане от ЕС става все по-вероятно, след като премиерът Борис Джонсън помоли кралица Елизабет Втора да спре работата на парламента до средата на октомври, което ще затрудни опитите на опозицията да блокира брекзит без сделка. Тази вероятност обезцени паунда, като валутата поевтиня с над 8% спрямо долара от средата на март.

Европейски бази

Повечето британски компании преместиха европейската си дейност в страни от ЕС тази година и бяха готови за първоначалната дата за брекзит 29 март. Admiral Group Plc, например, избра Мадрид, като компанията е похарчила между 4 и 5 млн. паунда за прехвърлянето на полиците в ново подразделение там.

Застрахователните компании, които все още не са преместили европейската си дейност от Великобритания, трябва да получат специално разрешение от властите във всяка от 27-те страни-членки на ЕС да обслужват клиенти там. Без тези одобрения застрахователите не могат законно да плащат искове или да предлагат други услуги.

Тази промяна обаче крие своите проблеми. Националните регулаторни органи вероятно няма да позволят на застрахователите да използват европейските подразделения просто като пощенски кутии: тези офиси ще трябва да имат служители и да развиват дейност.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg