Жените - по-нископлатени от мъжете

424
Средното заплащане на час при жените в Европейския съюз е с около 2 евро по-малко от това на мъжете, сочат данни от проучвания на различни агенции, предава Ireland.Com

Проучването на Централната Статистическа Служба, проведено през месец март 2006 година, показва, че мъжете взимат средно 20.59 евро на час, докато при жените заплащането е около 18.22 евро. В абсолютно всички сектори мъжете изкарват повече от жените, показват още изнесените данни.

Най-малка разлика в заплащането има в хотелиерския и ресторантски сектор, където жените получават около 89% от заплащането, което получават мъжете за един час. Но пък заплащането в този сектор е най-ниското, в сравнение с всички останали, като заетите получават средно 12 евро на час.

При средна работна седмица от 34.8 часа мъжете работят 38.4 часа, а жените около 30.9 часа на седмица.

Проучването показва, че две трети от всички работещи изкарват по-малко от 20 евро на час, а близо половината получават средно 15.39 евро на час. При работниците на постоянен трудов договор заплащането е около 20.74 евро на час, а при временните трудови договори е 13.89 евро.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...