AI бот следи кога политици се разсейват с телефона си през работно време

2951
AI бот следи кога политици се разсейват с телефона си през работно време

© Pixabay.com

Разбира се, че всички сме прибягвали до телефоните си по време на скучна среща.

Ако обаче заплатата ви идва от парите на данъкоплатците, трябва да сте готови изкуственият интелект (AI) да ви порицае, че докато се занимавате със законотворчество вие, всъщност, се взирате в екрана на устройството си.

Точно това е направил дигиталният артист Дракс Депоортер с най-новата си инсталация The Flemish Scrollers. Неговият софтуер използва лицево разпознаване, за да посочва политици във фламандския регион на Белгия, които се разсейват с телефоните си, докато местният парламент заседава.

Проектът е реализиран близо две години, след като фламандският премиер Ян Ямбон предизвика гнева на гражданите заради това, че играе на Angry Birds по време на дебати.

Стартиралата в понеделник система на Депоортер следи ежедневния лайвстрийм на заседанията на правителството в YouTube, за да изчислява колко време някои от политиците гледат в телефоните си и колко от времето са насочили вниманието си към заседанието.

Ако AI засече някой, който се е разсеял, това става публично достояние, като клипът се качва в Instagram и Twitter.


Обвиненият в разсейване политик се посочва по име, а ботът учтиво призовава за „запазване на концентрация"

Според уебсайта на Депоортер, ако в момента няма сесия, софтуерът започва да анализира и да се обучава от архивираните лайвстриймове.

По-малко от 24 часа след старта на програмата ботът вече засече четири случая на политици, които се занимават с телефоните си, което предизвика дискусия сред увеличаващия се брой последователи на софтуера в социалните медии.

Някои потребители посочиха, че склонността на софтуера да прави прибързани заключения може да се окаже проблем. В крайна сметка, не може да знаем какво са гледали на телефоните си тези политици; има много случаи, в които полезна и важна работа трябва да се свърши спешно, макар и това да е на същото устройство, което всички използваме, за да убиваме време.

Докато AI софтуерът не започне да чете по екраните на телефонни иззад гърба на законодателите, ще трябва просто да се задоволим с това, че знаейки, че са следени от бот, те ще ограничат времето си за игри, пише Mashable.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg